„Manau

Barbės devyndarbės skandalas klibina direktorę

Keturiolikoje savivaldybės įstaigų dirbusio Radviliškio rajono savivaldybės administracijos Juridinio skyriaus vedėjo Arnoldo Matuzevičiaus įdarbinimo peripetijas tyrusi darbo grupė įžvelgė pažeidimą savivaldybės administracijos direktorės Jolantos Margaitienės veiksmuose. Paaiškėjo, kad įsidarbinti į savivaldybei pavaldžias įstaigas Juridinio skyriaus vedėjui leido pati direktorė J. Margaitienė, o vedėjas „valdiškose“ įstaigose plušėjo net po 21 valandą per darbo dieną ir dar rasdavo laiko dirbti privačioje bendrovėje.

Kai kurie J. Margaitienės veiklą tyrusios darbo grupės atstovai jau kalba apie tai, jog direktorė turėtų prisiimti ne tik teisinę, bet ir politinę atsakomybę ir žada siūlyti merui, kad šis inicijuotų balsavimą, ar paaiškėjus šiems skandalingiems faktams direktorė vis dar turi daugumos rajono Tarybos narių pasitikėjimą.

Įpareigojo trumpinti sutartis su vaikų maitintojais

Visa ši Barbės devyndarbės istorija pradėjo vyniotis 2020 metų pavasarį, kai Viešųjų pirkimų tarnyba Radviliškio rajono savivaldybei pateikė savo rekomendacijas dėl rajono mokinių maitinimo paslaugos. Tuo metu buvo sulaukta skundų, esą mokinius maitinanti įmonė naudoja per mažai ekologiškų produktų. Situaciją išanalizavusi Viešųjų pirkimų tarnyba savivaldybei rekomendavo kreiptis į mokinius maitinančią įmonę ir susitarti, kad sutarčių dėl mokinių maitinimo galiojimo laikas būtų sutrumpintas.

Po kelių mėnesių Radviliškio rajono taryba įpareigojo rajono švietimo įstaigų vadovus kreiptis į vaikus maitinančią įstaigą ir tartis dėl sutarties trukmės trumpinimo, o rajono merą bei savivaldybės administracijos direktorę – organizuoti teisinės pagalbos teikimą rajono švietimo įstaigoms.

Savivaldybės pagalbos nesulaukė

Kai kurios švietimo įstaigos kreipėsi į Radviliškio rajono savivaldybės administraciją ir paprašė skirti teisininką, kuris atstovautų joms teisminiuose ginčuose su vaikus maitinančia įmone. Kaip teigiama, tyrimą atlikusios Specialiųjų tyrimų tarnybos rašte, savivaldybės administracija teisininko švietimo įstaigoms kažkodėl nepaskyrė.

Redakcijai nežinomi savivaldybės atsisakymo padėti švietimo įstaigoms motyvai, tačiau net Valstybinės darbo inspekcijos specialistai vėliau atlikdami tyrimą pastebėjo, kad savivaldybės Juridinio skyriaus vedėjo A. Matuzevičiaus pareigybės aprašyme buvo nurodyta, kad jis turi „atstovauti Savivaldybės institucijas visų lygių teismuose“ ir už tai gauna atlyginimą kaip savivaldybės valdininkas.

Nesulaukę savivaldybės pagalbos mokyklų vadovai surengė pasitarimą, kuriame nusprendė patys įdarbinti savivaldybės Juridinio skyriaus vedėją A. Matuzevičių į savo vadovaujamas įstaigas teisininku.

Įsidarbino turėdamas direktorės leidimus

Negana to, Juridinio skyriaus vedėjas A. Matuzevičius dar įsidarbino teisininku ir į kai kuriuos rajono vaikų darželius, kurių vedėjos tuo metu bylinėjosi su iš darbo atleistomis buvusiomis darbuotojomis.

Vienos švietimo įstaigos savivaldybės juristą įdarbino pilnu etatu, kitos – ketvirčiu etato, trečios – 0,37 etato…

Dėl noro papildomai padirbėti vedėjas A. Matuzevičius kreipėsi į savo viršininkę – Radviliškio rajono savivaldybės administracijos direktorę J. Margaitienę ir dėl kiekvienos naujos darbovietės paprašė jos leidimų.

Administracijos direktorė tokius leidimus davė, tačiau nurodė, kad kitose įstaigose valdininkas gali dirbti tik laisvu nuo pagrindinių pareigų savivaldybėje laiku, nors teismų posėdžiai, kuriuose A. Matuzevičius dalyvaudavo ne kaip savivaldybės, bet kaip švietimo įstaigų teisininkas, vykdavo darbo dienomis ir darbo valandomis.

Dirbo net 14-oje savivaldybės įstaigų

Po truputį savivaldybės Juridinio skyriaus vedėjo „valdiškų“ darboviečių ratas plėtėsi ir išaugo net iki keturiolikos.

A. Matuzevičius dirbo Juridinio skyriaus vedėju Radviliškio rajono savivaldybėje, lopšelyje-darželyje „Eglutė“, Šeduvos gimnazijoje, Radviliškio pagalbos šeimai centre, Gražinos pagrindinėje mokykloje, Baisogalos gimnazijoje, Grinkiškio Jono Poderio gimnazijoje, Lizdeikos gimnazijoje, Pociūnėlių pagrindinėje mokykloje, Šiaulėnų Marcelino Šikšnio gimnazijoje, Šeduvos gimnazijoje, Sidabravo gimnazijoje, Vinco Kudirkos progimnazijoje ir Vaižganto progimnazijoje.

Negana to, darbštusis valdininkas dar sugebėjo dirbti informatiku vienoje privačioje bendrovėje.

Algą mokėjo net iš vaikų olimpiniam ugdymui skirtų lėšų

Žinoma, iš visų savo darboviečių valdininkas gaudavo ir atlygį.

Pavyzdžiui, viename lopšelyje-darželyje dalis atlyginimo teisininkui buvo mokama iš 2 procentų, kuriuos švietimo įstaigai paaukojo žmonės, lėšų. Kai kuriais mėnesiais valdininko alga buvo skaičiuojama iš lopšeliui-darželiui skirtų aplinkos lėšų, kartais – iš specialiosios programos lėšų, o vieną mėnesį – net iš programos „Vaikų ir jaunimo olimpinis ugdymas šalies mokymo įstaigose“ lėšų.

Nors valdininkas plušėjo daugybėje darboviečių, tačiau dar spėdavo atlikti ir papildomų užduočių. Antai, tas pats lopšelis-darželis vieną mėnesį teisininkui skyrė net 100 procentų premiją, o kitą mėnesį pridėjo dar 30 procentų priemoką už svarbių papildomų užduočių vykdymą. Premijos išmokėtos iš aplinkos lėšų.

Specialiųjų tyrimų tarnyba pasigedo skaidrumo

Visas šias valdininko įsidarbinimo į daugybę rajono švietimo įstaigų aplinkybes narstė Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnai.

Jie šioje istorijoje nenustatė korupcinio pobūdžio nusikalstamas veikų, nes medžiagoje nėra jokių duomenų apie tai, jog kažkas kažkam būtų pažadėjęs kyšius už įdarbinimą ar panašiai. Todėl Specialiųjų tyrimų tarnyba nerado pagrindo pradėti ar atsisakyti pradėti ikiteisminį tyrimą.

Tačiau Specialiųjų tyrimų tarnyba šioje istorijoje įžvelgė galimai pažeistus efektyvumo, lygiateisiškumo, skaidrumo ir įstatymo viršenybės principus, todėl nusprendė informuoti apie tai Radviliškio rajono savivaldybės tarybą.

Kadangi mūsų šalies įstatymai darbuotojui neleidžia dirbti ilgiau kaip 12 valandų per darbo dieną, Specialiųjų tyrimų tarnyba apie galimai viršytą maksimalų darbo laiką informavo Valstybinę darbo inspekciją.

Dirbo net po 21 valandą per darbo dieną

Valstybinės darbo inspekcijos specialistai suskaičiavo, kad valdininkas vienu metu turėjo dirbti net po 21 valandą per darbo dieną, neskaitant darbo privačioje bendrovėje.

Valstybinės darbo inspekcijos specialistų nuomone, valstybės tarnautoją priimantis asmuo galimai pažeidė viešus interesus, leisdamas valdininkui dirbti kitą darbą ar užsiimti kita veikla, kuri diskredituoja valstybės tarnybos autoritetą, kliudo asmeniui, einančiam pareigas valstybės tarnyboje, tinkamai atlikti jo pareigybės aprašyme nustatytas funkcijas.

Darbo inspekcija surinktą informaciją persiuntė nagrinėti Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai.

Direktorės veiksmuose įžvelgė pažeidimą

Kai Specialiųjų tyrimų tarnybos ir Valstybinės darbo inspekcijos išvados pasiekė Radviliškio rajono savivaldybę, čia buvo sudaryta darbo grupė, kuri turi įvertinti savivaldybės administracijos direktorės J. Margaitienės vaidmenį dėl jos leidimo savivaldybės Juridinio skyriaus vedėjui dirbti keliolikoje savivaldybei pavaldžių įstaigų.

Neseniai posėdžiavusi darbo grupė 3 balsais „už“ ir 2 balsais „prieš“ direktorės J. Margaitienės veiksmuose įžvelgė pažeidimą. Beliko surašyti darbo grupės išvadą, kuri turės būti pateikta rajono merui.

Redakcijos žiniomis, darbo grupės nariai netryško dideliu entuziazmu surašyti tyrimo išvadą, o patikėti ją savivaldybės juristams, kuriems vadovauja tyrime minimas vedėjas A. Matuzevičius, irgi nesinorėjo. Galop surašyti išvadą apsiėmė vienas iš šios darbo grupės narių – socialdemokratas Kazimieras Račkauskis.

Daro gėdą visai savivaldybei“

„Manau, kad paaiškėjus tokiems skandalingiems faktams administracijos direktorė Jolanta Margaitienė turėtų prisiimti ne tik teisinę, bet ir politinę atsakomybę, – savo nuomonės neslepia K. Račkauskis. – Jeigu savivaldybės administracijos direktorė seniau dar galėjo teisintis, kad nežinojo, kiek valandų visose rajono įstaigose yra įdarbintas savivaldybės darbuotojas, tai šiuo metu jau tikrai viską žino, tačiau vis tiek nesiima jokių priemonių, nes Juridinio skyriaus vedėjas savivaldybės įstaigose tebedirba iki šiol. Tokia situacija piktina žmones ir daro gėdą visai savivaldybei.“

Pasak K. Račkauskio, surašytą išvadą darbo grupė pateiks rajono merui ir prašys, kad rajono Taryboje būtų keliamas klausimas dėl nepasitikėjimo administracijos direktore.

Direktorė darbo grupės sprendimo nekomentuoja

„Radviliškio naujienos“ savivaldybės administracijos direktorės J. Margaitienės pasiteiravo, kaip ji vertina tokį darbo grupės sprendimą? Ar jaučiasi padariusi pažeidimą? Ar, jos manymu, yra normalu, kad Juridinio skyriaus vedėjas dirbo 14-oje savivaldybei pavaldžių įstaigų 21 darbo valandą per dieną, jeigu davė jam tokį leidimą?

„Pranešu, kad iki šiol nesu informuota apie darbo grupės sprendimus, nesu kviesta nė į vieną grupės posėdį, nebuvau supažindinta nė su vienu protokolu, išvadomis. Apie balsavusiųjų santykį „už“, bei „prieš“ sužinojau iš jūsų. Kol nėra sprendimo motyvų, įvardintų teisės aktų nuostatų, kuriuos pažeidžiau vykdydama savo kaip direktorės pareigas, negaliu komentuoti“, – atsakė direktorė J. Margaitienė.

Darbštusis valdininkas šiuo metu… nedirba

Juridinio skyriaus vedėjo A. Matuzevičiaus irgi buvo pasiteirauta, kaip jis vertina tokį darbo grupės sprendimą? Be to, jo klausėme, ar prašydamas administracijos direktorės leidimo dirbti 14-oje savivaldybei pavaldžių įstaigų jis informavo savo vadovę, po kiek valandų planuoja dirbti kiekvienoje iš šių įstaigų? Buvo įdomu sužinoti, kaip jam pavyko dirbti po 21 valandą per parą šitiek daug įstaigų ir kai kuriose iš jų net spėti atlikti papildomų užduočių.

Tačiau iš valdininko elektroninio pašto atskriejo atsakymas: „Šiuo metu nedirbu“. Vedėjas informavo, kad darbe bus spalio 7 dieną. Jeigu darbščiajam valdininkui grįžus į darbą gausime jo atsakymus, būtinai juos paviešinsime.

Jonas MARCINKUS

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami Video

TAIP PAT SKAITYKITE