NULL

Baisogalos kultūros centre atidaryta paroda „Paberžės dvasia“

Rugsėjo 5 dieną 18 valandą Baisogalos kultūros centre vyko kūrybinių darbų parodos „Paberžės dvasia“ atidarymo renginys.

Direktorė Erika Liukienė kreipėsi į susirinkusius Tėvo Stanislovo žodžiais: „Būk jūra. Visada būk. Tebūna tau atleista už paklydimus. Pirmyn, jaunasis žmogau! Kad niekad nenorėtum būti paprastu tvenkiniu, kad netaptum maurais užklotu liūnu, kad netaptum visas pamazgas su savim nešančiu, o vasarą išdžiūstančiu upeliu. Ir, ak, kad vieną dieną rastum krantą. Kad rastum, kur priglusti ir atsikvėpti prieš naują kelionę“.

Prasmingus žodžius palydėjo meno vadovių Neringos Bernadickienės, Astos Jurevičienės ir koncertmeisterės Rasos Vaigauskaitės atliekami kūriniai.

Baisogalos Parapijos klebonas, kunigas Arūnas Urbelis kalbėjo: „Tėvo Stanislovo gyvenimas, Paberžės dvasia ir atminimas žmonių širdyse yra fenomenas. Daugybė žmonių prisimena susitikimus su Tėvu Stanislovu, jo paprastumą ir išmintį“.

Direktorė pristatė birželio 20–21 dienomis vykusio Radviliškio miesto kultūros centro ir Radviliškio krašto dailininkų bendruomenės respublikinio dailės mokytojų ir dailininkų seminaro-plenero „Kurkime kartu 2022“ parodą „Paberžės dvasia“. Tai „paroda, kuri mums visiems artima ne tik atstumo prasme… Mes matome tradicinio, dvyliktą kartą vykusio plenero kūrybinius darbus. Plenero organizatoriai, seminaro lektoriai, dailininkai: Šeduvos gimnazijos dailės mokytoja Jolanta Akučkienė ir Radviliškio dailės mokyklos mokytojas Ramūnas Dagys, kurie užsibrėžė tikslą aplankyti sakralinį-istorinį kompleksą Paberžėje (Kėdainių rajone), geriau pažinti garsią piligrimystės vietą, apžiūrėti išsaugotus istorinius ir kultūrinius paminklus, kraštovaizdį, atrasti įkvėpimo ir idėjų kūrybiniams darbams“.

Prie šios parodos atsiradimo labai daug prisidėjo Radviliškio miesto kultūros centro direktorės pavaduotoja Svetlana Viluskienė, kuri ne tik palaiko menininkų iniciatyvas, bet pati stengiasi suburti ir įtraukti krašto menininkus į įvairiausius projektus. Anot jos, labai svarbu ir smagu, kad paroda keliauja, kad prieš dvylika metų parodyta iniciatyva įgauna pagreitį, kad kūrybiniai darbai kasmet įprasmina naujas idėjas.

Apie savo kūrybinius darbus, apie laiką, praleistą plenere, pasisakė darbų autoriai, kurie atvyko į renginį – Inga Ginkevičiūtė, Audronė Kudžmaitė, Kęstutis Kasperavičius, o savo kūrybos dainą „Aš negaliu pamiršti“ atliko Adelė Kablytė.

Renginyje didelis dėmesys buvo skirtas Tėvui Stanislovui, kurio pastangomis Paberžė tapo gyvybės ir žmogiškumo sala ne tik Lietuvoje, bet ir plačiai pasaulyje žinomu dvasios centru. Sena medinė Paberžės bažnyčia piligrimų širdyse išaugo iki Katedros, o Tėvas Stanislovas užsitarnavo aukščiausią titulą, apie kokį gali svajoti dvasininkas. Jis tapo Žmonių kunigu. Tėvas Stanislovas dar gyvas būdamas tapo legenda.

Parodos atidarymo renginyje buvo galima susipažinti su Tėvo Stanislovo rašytomis knygomis bei knygomis apie jį. Tėvas Stanislovas sakydavo: „Kai mane minėsite, kalbėkite ne apie mane, bet mano nuveiktus darbus“. Tarsi tąsą šiai minčiai choreografinę kompoziciją „Baltas paukštis“ šoko kultūros centro šokių kolektyvų dalyvės Dominyka ir Evelina (vadovė Jūratė Kačiukevičienė).

Paroda pasigrožėti galima iki rugsėjo 30 dienos.

Parengta pagal Baisogalos kultūros centro informaciją ir nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami Video

TAIP PAT SKAITYKITE