Baisogaloje veikė tamsoje švytinčių kūrinių dirbtuvės

Gegužės 24 dieną Baisogalos kultūros centro patalpose vyko dailininkės, tarptautinių tapybos konkursų laureatės, MO muziejaus kolekcijos menininkės, „BP Portrait Award“ prestižiškiausio pasaulyje portretų konkurso nugalėtojos Lauros Guokės kūrybinio darbo pristatymas ir kūrybinės dirbtuvės „Terapinės tapybos sesijos“.

Šis renginys yra Baisogalos kultūros centro vykdomo projekto „Jaunimo Menoterapija“ dalis. Šio Kultūros tarybos ir Radviliškio rajono savivaldybės finansuoto projekto svarba – tai ne tik jaunųjų kūrėjų pasidalinimas savo kūryba, profesinių įgūdžių tobulinimas, bet ir jaunimo paskatinimas nebijoti kurti, interpretuoti bei siekti savo tikslų.

Edukacija prasidėjo menininkės L. Guokės didžiulio formato, 3,20×8 metrų, tamsoje švytinčio tapybos kūrinio peržiūra. Šis kūrinys yra dar didesnės tamsoje švytinčios meninės instaliacijos dalis, kuri buvo specialiai sukurta NORDART meno parodai Vokietijoje.

Menininkė pasidalijo tokio kūrinio sukūrimo ir gabenimo proceso subtilybėmis, reikalinga apšvietimo įranga (ultravioletinės šviesos (UV) šaltiniais / angliškai blacklight) eksponuojant tokius kūrinius.

Vėliau edukacijos dalyviai buvo supažindinti su šios edukacijos eiga ir pradėjo kurti bendrą tamsoje švytintį kūrinį „Dialogas“. Dvi dalyvių grupės ant juodo audinio kūrė du skirtingus kūrinius, kurie kartu sudaro bendrą kompoziciją pavadinimu „Dialogas“.

Dalyviai buvo supažindinti su tokių kūrinių sukūrimui reikiamomis medžiagomis ir priemonėmis, darbo procesu panaudojant aerografijos techniką.

Mokiniai darbą pradėjo karpydami trafaretus, vėliau juos tvirtino prie didelio formato ant stendo pakabinamo audinio. Vėliau sekė subtiliosios aerografijos technikos bandymai: dalyviai rinkosi, maišė, specialiomis priemonėmis skiedė ir kompresoriaus pagalba purškė tamsoje švytinčius bei šviesą kaupiančius dažus.

Dalyviai susipažino su įvairiomis tamsoje švytinčio meno kūrimo priemonėmis: ultravioletiniais dažais, markeriais, dažais, skirtais aerografijai, dienos šviesoje nematomu rašalu, šviesą kaupiančiais, fluorescenciniais dažais.

Užsiėmimo pabaigoje jaunimas pradėjo taikyti naujai pažintas technikas bei medžiagas eksperimentuodami – piešė ant kūno, savo drabužių.

Šio projekto metu jaunoji menininkė savo įkvepiančiomis idėjomis kuria ir tiesia kelius į progresyvią, kūrybingą visuomenę, nebijo ieškoti ir pasidalinti savo keisčiausiais, vaizduotę provokuojančiais kūriniais, pristatyti perspektyviausius ir ryškiausius, įvairiuose tarptautiniuose konkursuose prizines vietas laimėjusius kūrinius.

Radviliškio dailės mokyklos mokiniai (Radviliškio ir Baisogalos klasės) įsijautę į jaunojo menininko vaidmenį nekantriai laukė finalinio momento – savo nutapyto, tamsoje švytinčio paveikslo „Dialogas“.

Projekto „Jaunimo Menoterapija“ veiklos subūrė itin didelę meno gerbėjų auditoriją. Menininkės darbų parodoje apsilankė daug meno mylėtojų, kuriuos sužavėjo jos kūriniai. Po parodos atidarymo ir individualių parodos lankymų menininkė organizavo ir vedė dirbtuves tikslinei auditorijai – Radviliškio dailės mokyklos mokiniams. Tad abi projekto veiklos sulaukė didžiulio dėmesio ir įvertinimo.

Baisogalos kultūros centras labai džiaugiasi, jog tokios veiklos pakviečia dalyvauti suaugusiuosius ir jaunimą ne tik iš Baisogalos seniūnijos, bet ir viso rajono. Nuoširdžiai dėkojame gerbiamai menininkei už iniciatyvas ir pasidalinimą savo kūryba bei jos procesu, ugdymo įstaigoms – už bendradarbiavimą ir dalyvavimą mūsų projektinėse veiklose, visuomenei – už neabejingą požiūrį į meną.

Baisogalos kultūros centro informacija ir nuotr.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami Video

TAIP PAT SKAITYKITE