Apie atnaujintą fizinio ugdymo turinį praktiškai – Vinco Kudirkos progimnazijoje

Balandžio 28 dieną Lietuvos kūno kultūros mokytojų asociacija Radviliškio ir Pakruojo miestų bei rajonų, Kėdainių ir Panevėžio rajonų bendrojo ugdymo mokyklų fizinio ugdymo mokytojus sukvietė į seminarą „Atnaujintas fizinio ugdymo turinys: praktiniai aspektai“, kuris vyko Radviliškio Vinco Kudirkos progimnazijoje.

Seminaro tikslas – padėti Lietuvos fizinio ugdymo mokytojams pasiruošti efektyviai diegti atnaujintą ugdymo turinį.

Seminaro dalyviams sveikinimo žodį tarė progimnazijos direktorė Rasa Dagienė ir palinkėjo idėjų, padėsiančių kūrybiškai dirbti pagal atnaujintas bendrąsias programas, kurios pedagogų bendruomenei kelia nemažai klausimų ir nerimo.

Atnaujintą fizinio ugdymo turinį seminaro dalyviams pristatė Radviliškio rajono Sidabravo gimnazijos fizinio ugdymo mokytoja Vita Masėnienė. Mokytoja dalyvius supažindino su fizinio ugdymo bendrąsias programas naujovėmis, atnaujintu turiniu, akcentavo pasiekimų sritis ir kompetencijomis grįstą individualų kiekvieno mokinio ugdymą, tarpdalykinę integraciją, mokinių pasiekimų vertinimą, ugdymo veiklų įvairovę, planavimą ir organizavimą, siekiant ugdymo kokybės ir veiksmingumo.

Mokytoja taip pat pristatė netradicinėse aplinkose vestas integruotas pamokas ir projektines veiklas, kurios moko mokinius dalykų žinias taikyti praktiškai, ugdo mokinių sąmoningumą, atsakingumą ir skatina smalsumą tyrinėjant aplinką.

Radviliškio Vaižganto progimnazijos mokytoja Ilma Pipirienė pristatė vestą integruotą matematikos ir fizinio ugdymo projektinę veiklą „Mūsų žingsniai – tvarios aplinkos kūrimo link“ Radviliškio mieste, kurios tikslas – skatinti mokinių ir mokytojų įsitraukimą į aplinkosaugines veiklas ir globalių problemų sprendimą, ugdant matematikos ir fizinį raštingumą, suvokiant žmogaus ir gamtos tarpusavio ryšio būtinumą. Jos metu mokiniai ne tik žygiavo pėsčiomis, bet ir #walk15 išmaniąja programėle skaičiavo nueitus žingsnius, užaugintus virtualius medžius, darė nueitų žingsnių diagramas, bet ir mokėsi skaičiuoti Šimtmečio ąžuolyno plotą, perimetrą ir atlikti kitus matematinius veiksmus.

2-oji seminaro dalis prasidėjo praktiniais užsiėmimais, kuriuos vedė Radviliškio kūno kultūros mokytojų asociacijos nariai,fizinio ugdymo mokytojai: Radviliškio rajono Sidabravo gimnazijos mokytoja Vita Masėnienė („Judėjimo įgūdžių ir koordinacijos ugdymo pratimai ant gimnastikos suolelių“), Radviliškio Vaižganto progimnazijos mokytoja Ilma Pipirienė („Aerobiniai pratimai su „Flexibar“ lazdomis“), Radviliškio Vinco Kudirkos progimnazijos mokytojai Vygintas Juozapaitis („Fizinių ypatybių lavinimas su skirtingu sporto inventoriumi“) ir Ilona Moisejeva („Kvėpavimo, laikysenos ir tempimo pratimai su „Shamboo“ kaladėlėmis“). Praktinės veiklos sulaukė didelio mokytojų susidomėjimo.

Nuo 2023-2024 mokslo metų atnaujintos fizinio ugdymo programos bus pradėtos diegti 1, 3, 5, 7, 9 klasėse ir III gimnazijos klasėje, o likusiose klasėse – nuo 2024–2025 mokslo metų. Atnaujintose fizinio ugdymo bendrąsias programas akcentuojamas individualus kiekvieno mokinio ugdymas. Naujovė – į mokinių mokymąsi orientuotas septynių kompetencijų ugdymas. Mokiniai, padedami mokytojų, fizinio ugdymo pamokose ugdysis pažinimo, socialinę, emocinę, sveikos gyvensenos, kūrybiškumo, pilietiškumo, kultūrinę, komunikavimo ir skaitmeninę kompetencijas.

Atnaujintos fizinio ugdymo bendrąsias programas – tai švietimo pokytis, orientuotas į mokinių kompetencijų ugdymą mokymosi turiniu ir pateikiamas kryptingai, nuosekliai, atsižvelgiant į mokslo akademinę logiką, metodologiją ir į mokinių amžiaus tarpsnio ypatumus.

Radviliškio Vinco Kudirkos progimnazijos informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami Video

TAIP PAT SKAITYKITE