SutinkuSiekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, svetainėje yra naudojami slapukai (angliškai „cookies“), kuriais analizuojama jūsų naršymo istorija. Tokiu būdu optimizuojamas svetainės funkcionalumas ir pateikiamas turinys, kuris yra aktualus jums. Sutikdami, spauskite mygtuką “Sutinku”.
Šiandien yra: 2021-04-14, Trečiadienis, 03:45:06 Radviliškio krašto naujienų portalas
RSS
Pagrindinis Sveikata Velykų stalas: koks jis turėtų būti, jei sergate širdies ligomis?

Velykų stalas: koks jis turėtų būti, jei sergate širdies ligomis?

Per karantiną daug laiko praleidome namie ir išmokome iš anksto planuoti, ką gaminsime, atsakingiau rinktis, ką valgome, bet šventės vis dar asocijuojasi su daugybe patiekalų, kai dažnai suvartojame didesnį ar net per didelį maisto kiekį. Artėjant Velykoms dažnam mūsų kyla klausimas, kokius patiekalus dėti ant stalo, kad jie būtų įvairūs, bet pavalgę nesijaustume apsunkę ir neapkrautume organizmo. Ypač tai svarbu tiems, kurių kraujyje yra per didelis „blogojo“ cholesterolio kiekis.

Ant šventinio stalo – sveiki patiekalai

Velykos sunkiai įsivaizduojamos be šventinio atributo – margučių. Nors kiaušiniuose yra cholesterolio, kartais reikia sau leisti jais pasimėgauti, tik venkite piktnaudžiauti tokiais pagardais kaip majonezas. Cholesterolis reikalingas organizmo veiklai, bet svarbu, kad jo nebūtų per daug, ypač „blogojo“.

Nustačius reikšmingai padidėjusį cholesterolio kiekį kraujyje paprastai skiriama aterosklerozę, širdies infarkto ir insulto riziką mažinančių vaistų – statinų. Laikantis gydytojų paskirto gydymo ir rekomendacijų, atsakingai vartojant jų išrašytus vaistus, efektyviai kontroliuojamas cholesterolio lygis ir taip sumažinama rimtų sveikatos komplikacijų rizika.

Net 70 proc. cholesterolio žmogaus organizmas pagamina pats, o likusią dalį gauname su gyvulinės kilmės maistu, kuris didina cholesterolio kiekį kraujyje ir skatina širdies ir kraujagyslių ligų atsiradimą. Planuojant Velykų patiekalus reikėtų to nepamiršti ir gaminant maistą vengti „trans“ konfigūracijos riebalų rūgščių turinčių produktų: margarino, tropinių aliejų, riebalų iš perdirbtos mėsos, kepto maisto.

Jei tarp šeimos narių yra sergančių širdies ir kraujagyslių ligomis ar vartojančių cholesteroliui mažinti skirtus vaistus statinus, reikėtų atidžiau rinktis, kokius patiekalus gaminsite. Gausus gyvulinės kilmės riebalų kiekis, angliavandeniai, druska kenkia širdžiai ir kraujagyslėms. Medikai juos rekomenduoja keisti geraisiais riebalais ir sveikatai naudingais maisto produktais. Tokių riebalų geriausia gauti iš augalinės kilmės produktų: alyvuogių, riešutų, avokadų, sojų, rapsų, kukurūzų, saulėgrąžų aliejaus. Taip pat daug naudingų riebalų galima gauti vartojant žuvis, jūrų gėrybes, paukštieną, ankštines daržoves.

Nepamirškime ir naudingųjų daržovių

Dažnai nepelnytai pamirštame panosėje kasdien turimus vaisius ir daržoves, kurios gali būti patiekalų pagrindas, garnyras, užkandis, taip pat prevencinė priemonė kovojant su dideliu cholesterolio kiekiu.

Pupelės ir kitos ankštinės daržovės turi daug skaidulų, kurios padeda pašalinti iš organizmo „blogąjį“ cholesterolį. Taip pat jose gausu cinko, kalio ir vitaminų C ir E bei folio rūgšties, kurie gali padėti sumažinti širdies smūgio riziką. Dideliu minėtų vitaminų kiekiu pasižymi ir lapiniai kopūstai. Juose gausu ir vitamino C bei geležies, kurie pagerina kraujo kokybę.

Česnakai, kuriuos naudojame patiekalams gardinti ar puolančioms ligoms nuvaikyti, taip pat tinkami cholesteroliui mažinti. Kaip rodo Australijos nacionalinės sveikatos ir medicinos tyrimų tarnybų atliktų tyrimų duomenys, suvalgius bent pusę česnako galvutės per dieną, cholesterolio kiekį kraujyje galima sumažinti iki 9 proc. Taip pat reikėtų nepamiršti baklažanų – jų sudėtyje yra antioksidantų, kurie teigiamai veikia širdies ir kraujagyslių veiklą, reguliuoja cholesterolio kiekį kraujyje ir gali padėti sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką.

Akcentuojant teigiamą sveikos mitybos įtaką reikėtų nepamiršti, kad maistas turi būti įvairus, tad jokiu būdu nereikėtų apsiriboti vien naudingomis daržovėmis ar bandyti jomis gydytis.

Venkite žalingų įpročių

Tai pat švenčių metu visiems sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis vertėtų vengti žalingų įpročių. Gausus alkoholio vartojimas turi tiesioginės įtakos širdies ligoms ir paskatina hipertenzijos vystymąsi. Yra nustatytas ryšys tarp gausaus alkoholio vartojimo ir išeminių širdies ligų, tokių kaip miokardo infarktas ar krūtinės angina. Dėl to kovojantiems su padidėjusiu cholesterolio lygiu per šventes reikėtų ne tik atidžiai rinktis patiekalus, bet ir saikingai vartoti alkoholio, taip pat nepamiršti laiku vartoti gydytojų paskirtų vaistų.

Nors jau antrus metus negalime mėgautis velykinėmis kelionėmis pas artimuosius, kiek įmanoma skirkime tą šventę kokybiškam laikui su tais, kurie yra šalia.

Komentarus prašome rašyti etiškai, už jų turinį portalo administratorius neatsako.

Susijusios naujienos

Radviliškio viešosios bibliotekos Konferencijų salėje įvyko susitikimas su sveikos gyvensenos i...
Nėštumo laikotarpis neabejotinai yra ypatingas kiekvienai moteriai. Išskirtinis dėmesys turėtų...
Nors moterys ir toliau sudaro daugumą motinystės (tėvystės) pašalpų gavėjų, per kelerius met...
Pacientų patogumui nuo 10-ies iki 30 dienų pratęstas kompensuojamųjų vaistų receptų galiojimo...
Pastaruoju metu tikrą diskusijų audrą sukėlė Sveikatos apsaugos ministro užmojis neskiepytų v...
Karštis – tikras išbandymas mūsų organizmui. Didelis karštis gali būti dirglumo, koncentraci...
Vasarą skubame į gamtą pailsėti ir pasimėgauti ant grotelių keptais šašlykais, dešrelėmis,...
Žydint įvairiems augalams ir pievoms padaugėja įkvepiamųjų alergenų sukeltų alergijų. Žied...
Atkreipiame dėmesį, kad norėdami teritorinėje ligonių kasoje gauti administracinę paslaugą, t...
Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro visuomenės sveikatos administratoriai perspėja, kad L...
Mėgautis šviežiomis uogomis, o ypač iš savo daržo – didelis malonumas. Visi gerai žinome be...
Sinoptikai praneša, kad artimiausiomis dienomis Lietuvoje toliau tęsis kaitra. Temperatūra dienom...

Ekstremaliausių išbandymų mūsų odai pažeria du metų laikai – žiema ir vasara....

Nebūkime abejingi savo sveikatai ir išnaudokime siūlomas galimybes nemokamai ją išsitirti. Ši...
Skendimai – didžiausias poilsiautojų prie vandens siaubas. Nors dažnai kalbama apie vasarą tyk...

Vienos geriausių Australijos dietologių, Dr. Rosemary Stanton, teigimu, šiais laikais ga...

Vasarą džiaugiamės šiluma, gausiu daržovių ir vaisių derliumi. Dažnas iš mūsų nuėjęs į...
Prasidėjus rudeniniam grybų sezonui daugelis skuba pagrybauti, maloniai pasivaikščioti ir pails...
Keičiantis orams, vis dažniau aplink save išgirstame ir pamatome šniurkščiojančių, kosėjan...
Ebolos hemoraginė karštligė – tai sunki, dažnai mirtina žmonių, primatų (beždžionių) lig...
Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos primena, kad rugsėjo 15 d. minima Pasaulinė limfomos diena. ...
Žuvis ir jūros produktai savo maistinėmis savybėmis yra vieni iš labiausiai vertintinų ir reko...
Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) informuoja, kad nuo šių metų...
Neseniai į Vokietiją (Berlyną) gyventi persikėlusi šiaulietė Roma Deiva R. džiaugiasi, kad ga...
Balsavimas
  • Taip, turi būti privalomas, nes kitaip pandemijos nesustabdysime.
  • Žmonės turi patys nuspręsti, ar nori skiepytis.
  • Skiepas neturi būti privalomas, bet nepasiskiepiję viešumoje turėtų nešioti kaukes.
  • Žmonės iš viso neturėtų skiepytis, nes tai juos pražudys arba slapta sučipuos.
Šiandienos Orai
REKLAMA

PRENUMERUOK INTERNETU

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas