SutinkuSiekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, svetainėje yra naudojami slapukai (angliškai „cookies“), kuriais analizuojama jūsų naršymo istorija. Tokiu būdu optimizuojamas svetainės funkcionalumas ir pateikiamas turinys, kuris yra aktualus jums. Sutikdami, spauskite mygtuką “Sutinku”.
Šiandien yra: 2020-05-28, Ketvirtadienis, 23:54:49 Radviliškio krašto naujienų portalas
RSS
Pagrindinis Sveikata Septynios gėrybės iš gamtos – imunitetui stiprinti

Septynios gėrybės iš gamtos – imunitetui stiprinti

Stiprus imunitetas padeda išvengti sveikatos negalavimų ir lengviau įveikti užklupusias ligas. Subalansuota mityba yra svarbi sveikos gyvensenos dalis, o keli paprasti produktai gali greitai ir efektyviai sutvirtinti organizmą saugantį imuniteto skydą. Tad planuojant didelį savaitės apsipirkimą maisto gamybos ekspertė B. Baratinskaitė siūlo atkreipti dėmesį į septynias imunitetą stiprinančias gėrybes, kurias žmogui siūlo gamta.

Ji siūlo atkreipti dėmesį į septynis natūralius produktus ir dažniau juos įtraukti į savo valgiaraštį ir pirkinių sąrašus – tai padės sustiprinti imunitetą.

Česnakai ne veltui yra vadinami natūraliu antibiotiku. Šioje daržovėje esančios medžiagos plečia kraujagysles, gerina širdies darbą ir virškinamojo trakto veiklą. Pasak maisto ekspertės B. Baratinskaitės, česnaką rekomenduojama vartoti su varške ar jogurtu – tai padės išlaikyti gerųjų bakterijų pusiausvyrą žarnyne.

Svogūnai yra labai patikima ir pigi priemonė, padedanti apsaugoti sveikatą. Ši nuo seno Lietuvoje auginama daržovė yra natūralus antioksidantas. Svogūnai efektyviai saugo kraujagysles nuo trombų, pasižymi priešuždegiminiu poveikiu ir gerina virškinimą. Pajutus peršalimo simptomus galima tiesiog susmulkinti svogūną, užpilti karštu vandeniu ir gerti tarsi arbatą. Svogūnuose gausu medžiagų, gerinančių kalcio ir magnio įsisavinimą, užkertančių kelią grybeliams ir bakterijoms plisti.

Cinamonas antioksidantų kiekiu pranoksta net patį česnaką. O cinamone esanti medžiaga cinamaldehidas padeda organizmui įveikti uždegimus. Cinamone gausu geležies, mangano, kalcio. Šį prieskonį tinka vartoti su medumi – vieną valgomąjį šaukštą medaus reikia sumaišyti su ketvirtadaliu arbatinio šaukštelio cinamono miltelių ir valgyti kasdien – peršalimo ligos kibs silpniau. „Medumi su cinamonu verta paskaninti žaliąją arba juodąją arbatą, jeigu ją mėgstate gerti. Taip kaskart stiprinsite savo imuninę sistemą“, – teigia B. Baratinskaitė.

Imbierų parduotuvės lentynose galima rasti tiek šviežių šaknų, tiek smulkiai sumaltų džiovintų. Imbieras skatina organizmą šalinti toksinus ir valo limfinę sistemą. Imbiere esantys antioksidantai žudo įvairias bakterijas ir slopina uždegimus. Jį naudinga vartoti profilaktiškai – įdėti į patiekalus ar arbatas. „Reikėtų žinoti, kad imbiero šaknies gabalėlių geriau neberti į verdančią sriubą ar padažą, nes aukštoje temperatūroje imbieras praranda savo gerąsias savybes. Tad jeigu gaminate imbiero arbatą su medumi, viską užpilkite šiltu, o ne karštu vandeniu“, – pataria maisto ekspertė.

Ciberžolė – kitas imbierinių šeimos augalas ir gerai pažįstamas, ryškios spalvos prieskonis, kuriuo galima gardinti įvairius patiekalus arba pasigaminti šiltą gėrimą, pažadinantį organizmo apsauginius mechanizmus. Dėl didelio antioksidacinio aktyvumo ciberžolė laikoma vienu iš efektyviausių vaistinių augalų. Ne veltui Azijoje ciberžolės arbata vadinama skystuoju auksu ir yra populiarus gėrimas – tereikia vieną arbatinį šaukštelį ciberžolės sumaišyti puodeliu pieno. Ryškios spalvos milteliuose yra medžiagų, padedančių įveikti net pneumokokinę bakteriją, kuri sukelia tokias ligas kaip plaučių uždegimas, meningitas, ūmus ausies uždegimas. B. Baratinskaitė siūlo žiupsneliu ciberžolės paskaninti omletą, sriubas ir salotas, taip pat ryžių, ankštinių ir kopūstinių daržovių patiekalus.

Citrina dar senovėje tapo nepamainomu vitamino C šaltiniu jūrininkams, kurie ilgus mėnesius neišlipdavo į krantą. Norint gyventi sveikai, galima kiekvieną rytą pradėti su stikline šilto vandens, į kurį įspausta šviežios citrinos sulčių. Toks gėrimas ne tik stiprina imunitetą, bet ir padeda sureguliuoti organizmo rūgštingumą, mat citrinose gausu šarminių medžiagų, kurios rūgštingumą mažina. Šios šarminės savybės geriausiai veikia tada, kai citrinos sultys atskiedžiamos vandeniu. Taip pat patariama naudoti ir citrinos žievelę, nes joje gausu eterinių aliejų, turinčių antivirusinių ir antiseptinių savybių – užkertančių kelią virusams ir peršalimo ligoms.

Rauginti kopūstai dera su įvairiais patiekalais ir aprūpina organizmą vitaminu B6, gerinančiu virškinimo veiklą. Be to, natūralios kopūstuose esančios rūgštys valo žarnyną bei šalina toksinus. Daugiau energijos suteikia ir imunitetą sustiprinti padeda kopūstuose esantys mikroelementai: kalis, cinkas, geležis. Anot B. Baratinskaitės, kad patenkintumėte vitamino C dienos normą, reikia suvalgyti apie 300 gramų raugintų kopūstų. Taip pat raugintuose kopūstuose yra vitaminų A ir K. Norint išlaikyti gerą sveikatą, svarbu žinoti, jog raugintuose kopūstuose esančios medžiagos stiprina širdies raumenį, normalizuoja cukraus ir cholesterolio kiekį kraujyje.

Parengė Jonas MARCINKUS

Komentarus prašome rašyti etiškai, už jų turinį portalo administratorius neatsako.

Susijusios naujienos

Radviliškio viešosios bibliotekos Konferencijų salėje įvyko susitikimas su sveikos gyvensenos i...
Nėštumo laikotarpis neabejotinai yra ypatingas kiekvienai moteriai. Išskirtinis dėmesys turėtų...
Nors moterys ir toliau sudaro daugumą motinystės (tėvystės) pašalpų gavėjų, per kelerius met...
Pacientų patogumui nuo 10-ies iki 30 dienų pratęstas kompensuojamųjų vaistų receptų galiojimo...
Pastaruoju metu tikrą diskusijų audrą sukėlė Sveikatos apsaugos ministro užmojis neskiepytų v...
Karštis – tikras išbandymas mūsų organizmui. Didelis karštis gali būti dirglumo, koncentraci...
Vasarą skubame į gamtą pailsėti ir pasimėgauti ant grotelių keptais šašlykais, dešrelėmis,...
Žydint įvairiems augalams ir pievoms padaugėja įkvepiamųjų alergenų sukeltų alergijų. Žied...
Atkreipiame dėmesį, kad norėdami teritorinėje ligonių kasoje gauti administracinę paslaugą, t...
Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro visuomenės sveikatos administratoriai perspėja, kad L...
Mėgautis šviežiomis uogomis, o ypač iš savo daržo – didelis malonumas. Visi gerai žinome be...
Sinoptikai praneša, kad artimiausiomis dienomis Lietuvoje toliau tęsis kaitra. Temperatūra dienom...

Ekstremaliausių išbandymų mūsų odai pažeria du metų laikai – žiema ir vasara....

Nebūkime abejingi savo sveikatai ir išnaudokime siūlomas galimybes nemokamai ją išsitirti. Ši...
Skendimai – didžiausias poilsiautojų prie vandens siaubas. Nors dažnai kalbama apie vasarą tyk...

Vienos geriausių Australijos dietologių, Dr. Rosemary Stanton, teigimu, šiais laikais ga...

Vasarą džiaugiamės šiluma, gausiu daržovių ir vaisių derliumi. Dažnas iš mūsų nuėjęs į...
Prasidėjus rudeniniam grybų sezonui daugelis skuba pagrybauti, maloniai pasivaikščioti ir pails...
Keičiantis orams, vis dažniau aplink save išgirstame ir pamatome šniurkščiojančių, kosėjan...
Ebolos hemoraginė karštligė – tai sunki, dažnai mirtina žmonių, primatų (beždžionių) lig...
Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos primena, kad rugsėjo 15 d. minima Pasaulinė limfomos diena. ...
Žuvis ir jūros produktai savo maistinėmis savybėmis yra vieni iš labiausiai vertintinų ir reko...
Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) informuoja, kad nuo šių metų...
Neseniai į Vokietiją (Berlyną) gyventi persikėlusi šiaulietė Roma Deiva R. džiaugiasi, kad ga...
Balsavimas
  • Jau seniai laikas.
  • Manau, kad karantino iš viso nereikėjo skelbti.
  • Kol yra sergančių, karantino nutraukti negalima.
  • Karantiną šalies valdantieji tęs iki rinkimų, nes tai jiems naudinga.
Šiandienos Orai
REKLAMA

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas