SutinkuSiekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, svetainėje yra naudojami slapukai (angliškai „cookies“), kuriais analizuojama jūsų naršymo istorija. Tokiu būdu optimizuojamas svetainės funkcionalumas ir pateikiamas turinys, kuris yra aktualus jums. Sutikdami, spauskite mygtuką “Sutinku”.
Šiandien yra: 2020-07-07, Antradienis, 15:13:34 Radviliškio krašto naujienų portalas
RSS
Pagrindinis Sveikata Rabarbarų sezonas įsibėgėjo: kaip pasigaminti rabarbarų ledus ir tailandietišką rabarbarų sriubą

Rabarbarų sezonas įsibėgėjo: kaip pasigaminti rabarbarų ledus ir tailandietišką rabarbarų sriubą

Sultingi ir rūgštoko skonio rabarbarų stiebai tinka įvairiems patiekalams ir gėrimams gaminti. Mitybos specialistė Vaida Kurpienė atkreipia dėmesį, kad ši trumpo sezoniškumo daržovė yra puikus vitaminų, mineralų ir kitų naudingų medžiagų šaltinis. Tuo tarpu maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė dalijasi dviem receptais su rabarbarais, kurie padės atsivėsinti atšilus orams.

Rabarbarai – trumpo sezono daržovė. Jų lapkočiais patartina mėgautis nuo vėlyvo pavasario iki Joninių. Maistui naudojami jauni rabarbarų lapkočiai, tačiau pačių lapų valgyti negalima.

Mitybos specialistė Vaida Kurpienė sako, kad rabarbarai – vertingas maistas, turintis mažą kalorijų kiekį – vos 21 kcal/100 g. Saikingas rabarbarų vartojimas yra puikus skaidulų, vitaminų K ir C, mangano, kalio, antioksidantų: polifenolių, beta karotino ir antocianinų šaltinis. Pastarieji yra tik raudonuose stiebuose, nes būtent antioksidantas antocianinas nudažo lapkočius skaisčiai raudona spalva.

„Šviežiuose ir jaunuose rabarbarų lapkočiuose gausu vitamino K, kuris itin svarbus kaulams stiprinti ir geram kraujo krešėjimui. Rabarbaruose taip pat yra ir vidurius laisvinančių medžiagų, kurie paskatina žarnyno aktyvumą, dėl to juos rekomenduojama valgyti besiskundžiantiems vidurių užkietėjimu“, - sako V. Kurpienė.

Verta žinoti

Didžiosios dalies kalcio, esančio rabarbaruose, mūsų organizmas negali pasisavinti. Kalcis susijungia su oksalo rūgštimi ir susidaro kalcio oksalatas – itin nenaudingas sergantiems podagra, inkstų ligomis, kaip pvz., inkstų akmenlige.

Dietologė Vaida Kurpienė pataria prieš vartojant rabarbarus juos termiškai apdoroti ir taip bent šiek tiek sumažinti oksalato rūgšties koncentraciją. Daugiau oksalato rūgšties šioje daržovėje pradeda kauptis vasaros laikotarpiu, dėl to rekomenduojama rabarbarais mėgautis vos prasidėjus sezonui.

„Norint išlaikyti šviežius rabarbarus ilgiau, parsinešus namo geriausia suvynioti į drėgną popierinį rankšluostį ar pamerkti. Tuomet šaldytuve jų laikymo terminas prailgėja kelis kartus“, – pataria Vaida Kurpienė.

Panaudojimas – ir sriubai, ir ledams

„Vieni žmonės mėgsta nulupę lapkočio odelę tiesiog dažyti daržovę į cukrų arba medų ir kramsnoti žalią. Kiti iš rabarbarų verda kompotą ar kepa pyragą. O treti pirkėjai ieško įvairiausių naujovių ir neatrastų receptų, nuolat eksperimentuoja ir atradimais nustebina šeimą bei svečius“, – teigia maisto ekspertė Brigita Baratinskaitė. Atšilus orams maisto ekspertė siūlo iš rabarbarų stiebų namuose pasigaminti ledų arba tailandietišką rabarbarų sriubą, kurią galima valgyti tiek šiltą, tiek šaltą.

Rabarbarų ledai

Reikės: 100 gramų šviežių rabarbarų, stiklinės vandens, pusės stiklinės cukraus, šaukštelio tarkuotos apelsino žievelės, šiek tiek šviežio tarkuoto imbiero ir trupučio druskos.

Nuluptus rabarbarų stiebus reikia supjaustyti mažais gabalėliais ir suberti į puodą. Tada supilti vandenį, suberti cukrų, tarkuotą apelsino žievelę, imbierą ir mažą žiupsnelį druskos. Uždengti ir pakaitinti, kol užvirs. Virti apie 10 minučių nuolat pamaišant, kad ištirptų cukrus, o rabarbarų gabalėliai suminkštėtų. Tada nuimti nuo viryklės ir atvėsinti. Sutrinkite smulkintuvu į vientisą masę ir supilstykite į formeles arba indą, kuriame sustings ledai. Po kelių valandų šaldiklyje masė virs ledais, kuriais bus malonu atsigaivinti šiltą ir saulėtą dieną.

Tailandietiška rabarbarų ir morkų sriuba

Iš rabarbarų pasigaminkite sriubą, kurią galima valgyti šaltą – patiekalas atgaivins, o valgant šiltą – sušildys.

Reikės: 100 gramų šviežių rabarbarų, 2 svogūnų, 3–4 morkų, 2 skiltelių česnako, gabalėlio šviežio imbiero, poros šaukštų alyvuogių aliejaus, druskos, pipirų, šaukštelio kumino sėklų, šaukštelio kalendros sėklų, 400 mililitrų daržovių arba vištienos sultinio, 200 mililitrų kokosų pieno, 3 šaukštai žaliosios citrinos sulčių, 2 šaukštai žuvies padažo.

Smulkiai supjaustytus svogūnus šiek tiek pakepinkite aliejuje, kol suminkštės. Tada suberkite pjaustytas morkas, susmulkintą česnaką ir imbierą, sutrintas kumino ir kalendros sėklas. Pakaitinkite apie minutę. Supilkite sultinį, suberkite rabarbarų gabalėlius, pilkite kokosų pieną ir žaliosios citrinos sultis, žuvies padažą. Pamaišykite ir palaukite kol užvirs, tada sumažinkite kaitrą ir leiskite lėtai troškintis apie 20 minučių, kol morkos suminkštės.

„Jeigu norite tikro Azijos aštrumo, trindami sriubą smulkintuvu įmeskite gabalėlį jalapeno pipiro. Sriubą patiekite šaltą arba karštą, papuoškite šviežiais žalumynais – baziliko arba kalendros lapeliais. Skanaus!“ - receptu dalijasi B. Baratinskaitė.

Parengė Jonas MARCINKUS

Komentarus prašome rašyti etiškai, už jų turinį portalo administratorius neatsako.

Susijusios naujienos

Radviliškio viešosios bibliotekos Konferencijų salėje įvyko susitikimas su sveikos gyvensenos i...
Nėštumo laikotarpis neabejotinai yra ypatingas kiekvienai moteriai. Išskirtinis dėmesys turėtų...
Nors moterys ir toliau sudaro daugumą motinystės (tėvystės) pašalpų gavėjų, per kelerius met...
Pacientų patogumui nuo 10-ies iki 30 dienų pratęstas kompensuojamųjų vaistų receptų galiojimo...
Pastaruoju metu tikrą diskusijų audrą sukėlė Sveikatos apsaugos ministro užmojis neskiepytų v...
Karštis – tikras išbandymas mūsų organizmui. Didelis karštis gali būti dirglumo, koncentraci...
Vasarą skubame į gamtą pailsėti ir pasimėgauti ant grotelių keptais šašlykais, dešrelėmis,...
Žydint įvairiems augalams ir pievoms padaugėja įkvepiamųjų alergenų sukeltų alergijų. Žied...
Atkreipiame dėmesį, kad norėdami teritorinėje ligonių kasoje gauti administracinę paslaugą, t...
Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro visuomenės sveikatos administratoriai perspėja, kad L...
Mėgautis šviežiomis uogomis, o ypač iš savo daržo – didelis malonumas. Visi gerai žinome be...
Sinoptikai praneša, kad artimiausiomis dienomis Lietuvoje toliau tęsis kaitra. Temperatūra dienom...

Ekstremaliausių išbandymų mūsų odai pažeria du metų laikai – žiema ir vasara....

Nebūkime abejingi savo sveikatai ir išnaudokime siūlomas galimybes nemokamai ją išsitirti. Ši...
Skendimai – didžiausias poilsiautojų prie vandens siaubas. Nors dažnai kalbama apie vasarą tyk...

Vienos geriausių Australijos dietologių, Dr. Rosemary Stanton, teigimu, šiais laikais ga...

Vasarą džiaugiamės šiluma, gausiu daržovių ir vaisių derliumi. Dažnas iš mūsų nuėjęs į...
Prasidėjus rudeniniam grybų sezonui daugelis skuba pagrybauti, maloniai pasivaikščioti ir pails...
Keičiantis orams, vis dažniau aplink save išgirstame ir pamatome šniurkščiojančių, kosėjan...
Ebolos hemoraginė karštligė – tai sunki, dažnai mirtina žmonių, primatų (beždžionių) lig...
Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos primena, kad rugsėjo 15 d. minima Pasaulinė limfomos diena. ...
Žuvis ir jūros produktai savo maistinėmis savybėmis yra vieni iš labiausiai vertintinų ir reko...
Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) informuoja, kad nuo šių metų...
Neseniai į Vokietiją (Berlyną) gyventi persikėlusi šiaulietė Roma Deiva R. džiaugiasi, kad ga...
Balsavimas
  • Jau seniai laikas.
  • Manau, kad karantino iš viso nereikėjo skelbti.
  • Kol yra sergančių, karantino nutraukti negalima.
  • Karantiną šalies valdantieji tęs iki rinkimų, nes tai jiems naudinga.
Šiandienos Orai
REKLAMA

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas