SutinkuSiekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, svetainėje yra naudojami slapukai (angliškai „cookies“), kuriais analizuojama jūsų naršymo istorija. Tokiu būdu optimizuojamas svetainės funkcionalumas ir pateikiamas turinys, kuris yra aktualus jums. Sutikdami, spauskite mygtuką “Sutinku”.
Šiandien yra: 2022-01-26, Trečiadienis, 23:14:56 Radviliškio krašto naujienų portalas
RSS
Pagrindinis Įvairenybės Patarimai šventiniam vakarėliui: kaip paruošti nealkoholinį kokteilį?

Patarimai šventiniam vakarėliui: kaip paruošti nealkoholinį kokteilį?

Artėjant šventėms vis daugiau žmonių domisi, ką paruošti šventiniam stalui ir kuo pradžiuginti savo artimuosius – perkami saldumynai, gurmaniški užkandžiai, nevengiama pasilepinti ir brangesniais egzotiniais patiekalais. Šventės akcentu gali tapti ir vis labiau populiarėjantys nealkoholiniai kokteiliai, sako barmenai ir pataria, kaip nesudėtingai paruošti juos namuose.

Pasak išvažiuojamojo baro „Trendy Bar“ bendrasavininko Rapolo Sausaičio, nealkoholinius kokteilius galima suskirstyti į tris tipus – įprastus kokteilius imituojančius nealkoholinius kokteilius, glotnučius ir sulčių kokteilius.

„Pastebime augančią tendenciją šventės metu rinktis nealkoholinius kokteilius, kurie puikiai atgaivina ir kuria šventinę nuotaiką. Siekiant atkartoti įprastus receptus nealkoholiniams kokteiliams naudojami nealkoholiniai spiritiniai gėrimai. Na, o glotnučiai iš vaisių ir daržovių, kaip ir sulčių kokteiliai su įvairiais sirupais, yra mėgstami ne tik vaikų, bet ir suaugusiųjų – juose daug vitaminų bei mineralinių medžiagų“, – pasakoja R. Sausaitis.

Pasak jo, nuo kokteilio tipo priklauso, kiek skirtingų ingredientų jam reikės – įprastai būtini 3-4 ingredientai.

„Ruošiant kokteilį namuose itin svarbu vadovautis jo receptu – net ir profesionalūs barmenai naudojamus ingredientus yra linkę matuoti specialiomis menzūrėlėmis, kad atkartotų norimą skonių balansą. Kiekvieną kokteilį galima lengvai pasaldinti ar parūgštinti, tačiau dominuojančių ingredientų proporcijas reikėtų išlaikyti kuo tikslesnes“, – pataria pašnekovas.

Žiemą sušildys karštas sulčių kokteilis

Viena iš privalomų kokteilio sudedamųjų dalių – ledas, kuriam šaldyti reikėtų naudoti kuo tyresnį vandenį.

„Nereikėtų baimintis ledo gausos kokteiliuose, nes kuo daugiau ledo, tuo lėčiau jis tirpsta ir lėčiau skiedžia gėrimą. Be to, taip gėrimas ilgiau išlaikomas vėsus, kas itin aktualu vasarą ar šiltoje aplinkoje. Žiemą, ypač kalėdiniu laikotarpiu, itin populiarūs tampa karšti, šildantys nealkoholiniai kokteiliai sulčių pagrindu“, – dalijasi R. Sausaitis ir pateikia kelis paprastus receptus.

Šventiniam nealkoholiniam grogui puikiai tiks kartu su apelsinų ir citrinų sultimis bei medumi sumaišytos ir pakaitintos obuolių sultys, o nealkoholiniam karštam vynui – granatų, vynuogių ir apelsinų sulčių derinys, pakaitintas su tradiciniais kalėdiniais prieskoniais, pavyzdžiui, anyžiais, gvazdikėliais ir cinamono lazdelėmis.

Didžiausios Lietuvoje sulčių gamybos įmonės „Eckes-Granini Lietuva“ vadovas Marius Gudauskas atkreipia dėmesį, kad ir skanų, ir akims patrauklų gėrimą galima paruošti pasitelkus, pavyzdžiui, tirštą bananų nektarą ir skystą raudonųjų vynuogių sulčių gėrimą.

„Pirmiausia į taurę ar stiklinę reikėtų įpilti bananų nektaro, o paskui atsargiai pilti vynuogių sultis. Dėl skirtingų konsistencijų gėrimas gražiai susisluoksniuos. Be to, bananų bei vynuogių gėrimų derinys – išties malonus gomuriui ir gali būti vartojamas net kaip desertas“, – pataria M. Gudauskas.

Kokteiliams ruošti – egzotinių vaisių sultys

Barmenas, paklaustas apie tinkamiausias sultis kokteiliams ruošti, pastebi, kad dažniausiai kokteilių sudėtyje naudojamos ne tik populiarios citrusinių vaisių sultys, bet ir labiau egzotiniai skoniai.

„Kai žmonės nori nealkoholinio kokteilio, jie tikisi nekasdienio skonio, nes ir pats kokteilis nėra kasdienis gėrimas. Todėl dažniausiai kokteiliams ruošti naudojamos tropinių vaisių sultys ar retesnių skonių sirupai, taip pat naudojami egzotiniai vaisiai, pavyzdžiui, pasifloros ar mangai“, – sako R. Sausaitis.

Kad Lietuvos gyventojai mėgsta tropinius skonius, rodo šių metų pavasarį „Spinter tyrimai“ atliktos apklausos rezultatai – mėgstamiausių sulčių dešimtuke respondentai įvardijo ananasų (15 proc.), persikų (13 proc.) ir greipfrutų (11 proc.) sultis.

Ne tik liežuviui, bet ir akims

Ruošiant kokteilius svarbu atsiminti, kad dalis jų yra plakami, o kitus pakanka išmaišyti – taip yra dėl skirtingų ingredientų savybių. Pavyzdžiui, jei kokteiliui naudojamas sirupas ir sultys, jį būtina suplakti, kad ingredientai nesisluoksniuotų ir gėrimas būtų vientisas.

Ieškant įdomesnių skonių kokteiliams ruošti galima pasitelkti ir namines uogienes ar kompotus – šaltuoju metų laiku itin populiaru naudoti svarainių, šaltalankių uogienes. Svarbiausia – nebijoti eksperimentuoti pridedant prie kokteilio recepto vieną kitą papildomą ingredientą. Vienintelis tabu – pieno gėrimų negalima maišyti su citrusiniais vaisiais ar jų sultimis.

Pasak barmeno, kokteilio visumai svarbi ne tik įdomi taurė, bet ir gėrimo papuošimas – kokteilio išvaizda vertinama ne ką mažiau nei jo skonis. Svarbu vadovautis nerašyta taisykle – kokteiliui puošti naudojami tik jame esantys ingredientai.

„Nerekomenduojama kokteilių puošti gyvomis gėlėmis, nes jos gali išskirti nuodingų medžiagų. Jei norisi didesnio įspūdžio, kokteilį galima papuošti džiovinto vaisiaus griežinėliu ar prie taurės kraštelio segtuku prisegti džiovintą gėlytę. Neretai kokteiliui papuošti pakanka mėtos ar rozmarino šakelės“, – pataria jis.

Nebemadingi ir popieriniai skėtukai ar šiaudeliai – pastarųjų R. Sausaitis siūlo visai atsisakyti, nes geriant kokteilius su šiaudeliu nepajuntame visos jo skonio paletės. Taip yra dėl to, kad daugiausia skonių receptorių yra ant liežuvio galiuko.

Susijusios naujienos

Ar kada susimąstėte, kiek plastikinių maišelių per dieną sunaudojate: pakuojate produktus, o p...
Kokiomis aromato savybėmis pasižymi kava, subrandinta įvairiuose pasaulio regionuose?
1 mitas. Sunku atskirti kokybišką patalynę nuo nekokybiškos
Kiekvienas iš mūsų turi nors mažytę silpnybę, kurią slepia nuo aplinkinių akių ir šiukštu...
Pasitaiko atvejų, kai vartotojus neramina nedažnai pasitaikantis reiškinys – mėsos švytėjima...
Specialistai sako: Lietuvoje viešai tiekiamas vanduo daugeliu atveju yra saugus, jį gerti galime b...
Smagus savaitgalio pasisėdėjimas su draugais ir artimaisiais tikrai neįsivaizduojamas be kvapnių...

Nuo liepos mėnesio skalbimo priemonių rinkoje pokyčiai – didėjant miltelių koncentraci...

Radviliškietė Antanina Samaškienė jau kelias savaites negali atsistebėti jos sode pražydusia l...
Kaip dažnai jums nutinka tokia situacija kai atsikeliate savaitgalį ryte ir užsimanote kokio nors...

Virtuvė yra dažnai apibūdinama kaip namų širdis ir dažniausiai svarbiausias dalykas v...

Kalėdos – viena iš laukiamiausių švenčių visame pasaulyje. Kiekviena šalis turi savų kalė...

Šiais laikais, kai technologijos taip ištobulėjusios, nė vienas neįsivaizduojame...

Turizmo prekės – tai labai svarbios prekės, kuriomis reikėtų pasirūpinti iš ank...

Radviliškietė Vilija P. (redakcijai pavardė žinoma) į portalą www.radviliškionaujienos.lt kre...
Jaukus šiltas vakaras, būrys artimųjų, dainos, šokiai, laužo šviesa ir kvapnus dūmas virš t...

Vasaros laisvalaikis neatsiejamas nuo mėgavimosi ant grotelių keptu maistu. Šiuo būdu p...

Vasaros karštymetį išgyvensime lengviau, jei rinksimės organizmą vėsinantį maistą bei gėrim...

Artėja akimirka, kai merginos it karalaitės spinduliuos grožiu bei elegancija. Tiesa, jau pra...

Šiandien visame pasaulyje minima Tarptautinė dešrainių diena. Paprastai dešrainiai Lietuvoje ve...
Lietuvos rinkoje pasirodė atnaujintas „Peugeot 208“ automobilis, kuris šį pavasarį pasiekė ...
Nors rytais vis dažniau pažadina pliaupiantis lietus, dauguma žmonių dar gyvena mintimis apie pr...
Duona yra bene pagrindinis maisto produktas daugeliui žmonių visame pasaulyje, valgoma jau kelioli...
Dar visai neseniai kokosų pienas parduotuvių lentynose visiems atrodė egzotika – prabangos daly...
Balsavimas
  • Taip, turi būti privalomas, nes kitaip pandemijos nesustabdysime.
  • Žmonės turi patys nuspręsti, ar nori skiepytis.
  • Skiepas neturi būti privalomas, bet nepasiskiepiję viešumoje turėtų nešioti kaukes.
  • Žmonės iš viso neturėtų skiepytis, nes tai juos pražudys arba slapta sučipuos.
Šiandienos Orai
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas