SutinkuSiekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, svetainėje yra naudojami slapukai (angliškai „cookies“), kuriais analizuojama jūsų naršymo istorija. Tokiu būdu optimizuojamas svetainės funkcionalumas ir pateikiamas turinys, kuris yra aktualus jums. Sutikdami, spauskite mygtuką “Sutinku”.
Šiandien yra: 2020-12-02, Trečiadienis, 10:59:34 Radviliškio krašto naujienų portalas
RSS
Pagrindinis Žmonės Kuo per šventes kvepia žinomų radviliškiečių namuose?

Kuo per šventes kvepia žinomų radviliškiečių namuose?

  • Kuo per šventes kvepia žinomų radviliškiečių namuose?

    Štai taip atrodo Augulių šeimos Kūčių stalas.

Aušra LAURINKIENĖ

Didžiausios metų šventės visuomet asocijuojasi su virtuvėse besisukiojančiomis šeimininkėmis, šeimai ruošiančiomis gardžiausius valgius. Kokie aromatai ypatingomis progomis kutena nosis žinomų Radviliškio rajono žmonių virtuvėse?

Kad nereikėtų tenkintis prekybos centruose parduodamais jau paruoštais valgiais, nusprendėme pakaišioti nosis į jų valgiaraščius ir siūlome išbandyti jų šventinių patiekalų receptus.

Marinuota kepta žuvis su daržovėmis

Radviliškio rajono savivaldybės švietimo ir sporto paslaugų centro Suaugusiųjų ir jaunimo neformaliojo ugdymo skyriaus vedėja Rita Vaigauskienė siūlo išbandyti jos šeimos mėgstamą patiekalą – marinuotą keptą žuvį su daržovėmis.

Radviliškio rajono savivaldybės švietimo ir sporto paslaugų centro Suaugusiųjų ir jaunimo neformaliojo ugdymo skyriaus vedėja Rita Vaigauskienė sako, kad Kūčių vakarienę visuomet valgo pas tėvelius: Susirenka visa mūsų šeimyna. Vaikai puošia eglutę, suaugusieji baigia ruošti patiekalus, serviruoja stalą. Vakarienę pradedame malda. Palinkime vieni kitiems gerų ateinančių metų, prisimename mirusiuosius. Kadangi tėvelio tarp mūsų jau nebėra, tai jam visuomet yra paliekama tuščia, paserviruota vieta. Mama pradeda laužyti kalėdaitį dalydamasi su visais esančiaisiais. Po vakarienės laukiame Kalėdų Senelio. Deklamuojami eilėraščiai, dainuojamos dainelės, dalijamasi dovanėlėmis, o vėlų vakarą skubame į Piemenėlių mišias“.

R. Vaigauskienė siūlo išbandyti jos šeimos mėgstamą patiekalą – marinuotą keptą žuvį su daržovėmis.

Marinuotai keptai žuviai su daržovėmis reikės:

400 g žuvies (geriausia filė),

2 didelių morkų,

1 didelio svogūno,

1 didelio žalio agurko,

pipirų,

druskos,

miltų.

Marinatui:

4 v. š. obuolių acto,

6 v. š. aliejaus,

1 a. š. druskos,

2 a. š. cukraus.

 

Kaip gaminti?

Daržoves reikia supjaustyti šiaudeliais. Sumaišyti visus marinato ingridientus ir užpilti ant daržovių. Žuvį supjaustyti 2 cm storiu, dėti druskos, pipirų, apvolioti miltuose ir apkepti kol šiek tiek apskrus. Dar karštą žuvį dėti ant daržovių ir lengvai pramaišyti, kad viskas susijungtų. Taip paruoštą žuvį uždengti ir palaikyti šaldytuve. Kuo ilgiau pastovės, tuo bus skaniau. Paprasta ir skanu“, - tikina Radviliškio rajono savivaldybės švietimo ir sporto paslaugų centro Suaugusiųjų ir jaunimo neformaliojo ugdymo skyriaus vedėja.

Tuno apkepas

Radviliškio rajono savivaldybės administracijos direktorė Jolanta Margaitienė per šventes skuba kepti tuno apkepą.

Paklausta, kokį patiekalą kasmet būtinai patiekia ant šventinio stalo, Radviliškio rajono savivaldybės administracijos direktorė Jolanta Margaitienė šypteli: „Mūsų mėgstamiausias – tuno apkepas. Siūlau išbandyti ir, neabejoju, nusivylusių nebus“.

Tuno apkepui reikės:

2 pakelių sluoksniuotos bemielės tešlos,

3 skardinių tuno gabaliukų savose sultyse,

2 svogūnų,

5 obuolių,

3 kiaušinių,

2 šaukštų grietinės,

200 g lydyto sūrio,

miltų,

prieskonių žuviai,

pipirų.

Kaip gaminti?

Ruošiant tuno apkepą reikia pabarstyti kepimo skardą miltais bei iškloti iškočiota sluoksniuota tešla taip, kad tešlos galai būtų šiek tiek atlenkti į viršų. Ant tešlos pabarstyti sutarkuotą lydytą sūrį, smulkintą tuną. Alyvuogių aliejuje pakepinti juostelėmis supjaustytus obuolius bei svogūnus ir dėtį į skardą ant sutarkuoto sūrio bei tuno. Visa tai reikia užpilti trijų kiaušinių, grietinės, prieskonių ir trupučio miltų plakiniu. Galima apšlakstyti majonezu. Likusiu sluoksniuotos tešlos lakštu, supjausčius juostelėmis, uždengti skardoje esantį turinį. Aptepti kiaušinio tryniu ir kepti, kol pagels. Skanaus!

Baravykų barščiai ir baravykų virtinukai

Radviliškio rajono vicemero Kazimiero ir jo žmonos Teresės Augulių namuose pati svarbiausia ir laukiamiausia šventė – Kalėdos. Asmeninio albumo nuotr.

Kalėdos – tai pati svarbiausia ir laukiamiausia šventė rajono vicemero Kazimiero Augulio namuose. Jo žmona Teresė Augulienė „Radviliškio naujienoms“ pasakoja, kad prieš šventes visuomet sugrįžta vaikai, puošiami namai, aplanko Kalėdų Senelis, ruošiamas gausus vaišių stalas: Ant Kūčių vakarienės stalo dedami tik tai progai skirti patiekalai. Aš gaminu ypač daug patiekalų su grybais. Vaikai labiausiai mėgsta baravykų barščius ir baravykų virtinukus. Mano vyras - prisiekęs grybautojas, tačiau grybų nevalgo. Kūčių vakarienė - vienintelė išimtis, kada ir jis paskanauja visų patiekalų...“ - šypteli T. Augulienė. Ji siūlo išbandyti du mėgstamiausius patiekalus – baravykų barščius ir baravykų virtinukus.

Baravykų barščiams reikės:

poros saujų džiovintų baravykų,

poros kubelių vištienos sultinio ,,Gallina Blanca“,

1 lauro lapo,

2 juodųjų pipirų,

druskos,

arbatinio šaukštelio sviesto.

Kaip gaminti?

T. Augulienė sako parenkanti pačius gražiausius baravykus ir dubenyje iš vakaro užpilanti šaltu vandeniu. Kitą dieną juos reikia lengvai nuspausti ir dėti į maždaug 4 litrų verdančio vandens puodą. Pavirti apie 20 minučių, tuomet kiaurasamčiu grybus išgriebti ir supjaustyti siauromis juostelėmis. Jei grybai labai maži - galima jų ir nesmulkinti. Tuomet dėti atgal į tą patį puodą, sumesti abu kubelius vištienos sultinio, pagal skonį pridėti druskos, lauro lapą ir pipiriukus. Ant lengvos ugnies virti vėl apie 20 minučių ir galiausiai įdėti šaukštelį sviesto. Tiekiant į stalą, galima pagardinti petražolės lapeliu ar žiupsneliu krapų.

„Pirmą Kalėdų dieną šeima vietoj rytinės kavos ieško barščių likučių. Pasišildo, tada jau dedasi grietinės, kurios per Kūčių vakarienę nedera vartoti, ir pusryčiauja“, - sako rajono vicemero žmona.

Baravykų virtinukams reikės:

3-4 saujų džiovintų baravykų (tinka ir kitokie džiovinti grybai),

vieno svogūno,

1,5 pakelio sviesto,

valgomojo šaukšto krakmolo,

prieskonių ,,Sauda“,

druskos,

miltų,

1 kiaušinio,

vandens.

Kaip gaminti?

Grybus, kaip ir ruošiant barščius, iš vakaro reikia užmerkti šaltame vandenyje. Rytą juos stiprokai nuspausti ir sumalti mėsmale. Iš miltų, kiaušinio, vandens ir trupučio druskos užminkyti vidutinio kietumo tešlą. Kol tešla brinksta, į keptuvę dėti pusę pakelio sviesto ir jame trumpai pakepinti smulkiai supjaustytą svogūną. Tada dėti maltus grybus, krakmolą, truputį prieskonių, druskos ir viską kepti nuolat maišant, kol pasidaro vientisa masė. Tuomet plonai kočioti tešlą, dėti po arbatinį šaukštelį grybų masės ir formuoti virtinukus. Kol jie verda pasūdytame vandenyje, išlydyti 1 pakelį sviesto padažui.

„Dabar pas mus prie Kūčių stalo sėda aštuoni žmonės. Tai ir produktų kiekis numatytas tokiai šeimai. Kiekviena šeimininkė žino savo šeimos narių apetitą ir stengsis, kad visi būtų sotūs. Patarčiau gaminti daugiau, nes rytojaus dieną visi tikrai ieškos jūsų skanėstų likučių. Visiems visiems linkime šiltų, malonių, sočių, sveikų, turtingų, laimingų Naujųjų metų“, - visos savo šeimos vardu rajono gyventojams linki T. Augulienė.

Silkė su džiovintais obuoliukais

Radviliškio rajono meras Darius Brazys ir jo žmona Egita per šventes būtinai paskanauja silkės su džiovintais obuoliukais. Autorės nuotr.

Radviliškio rajono mero Dariaus Brazio žmona Egita sako šventiniam stalui visuomet ruošianti šeimos jau pamėgtą patiekalą - silkę su džiovintais obuoliukais. „Žinoma, dažniausiai šis patiekalas būna skirtas Kūčių stalui, tačiau puikiai tinka ir kitomis progomis. Siūlau išbandyti – tikrai nenusivilsite ir Naujuosius metus sutiksite skaniai“.

Silkei su džiovintais obuoliukais reikės:

4 silpnai marinuotos silkės filė juostelių,

2 stiklinių džiovintų obuoliukų,

1 svogūno,

majonezo.

Kaip gaminti?

Ruošiant šį patiekalą, silkę reikėtų supjaustyti gabalėliais ir sudėti į tam skirtą indą. Obuoliukus pavirti 2 minutes, kol suminkštės, po to juos sumalti ir sumaišyti su susmulkintais svogūnais bei majonezu. Gautą masę užkloti ant supjaustytos silkės. „Labai greita, paprasta ir skanu“, - sako Egita Brazienė.

 

 

 

 

Komentarus prašome rašyti etiškai, už jų turinį portalo administratorius neatsako.

Susijusios naujienos

Su rizikos grupės šeimomis Radviliškio parapijos bendruomenės socialinių paslaugų centre dirba...
Fotografė ir filmų operatorė Kristina Sereikaitė – tikra radviliškietė, šiuo metu gyvenanti...
Garbaus amžiaus radviliškietis Jonas Česnulevičius nepaliauja stebinti - balandžio pradžioje j...
Aštuoni sūnus ir mylintis vyras - didžiausias Radviliškio rajono Daugėlaičių kaimo gyventojos...
Nėštumas, motinystė ir vaikų auginimas – temos, subūrusios draugėn penkias Radviliškio mama...
Savęs menininku nelaikantis radviliškietis dainų autorius ir atlikėjas, dainuojamosios poezijos ...
Bene populiariausias ir neabejotinai šmaikščiausias šalies hidrometeorologas Naglis Šulija tvir...
Mus pasiekė neįprastas pagalbos šauksmas. Į „Radviliškio naujienų“ redakciją kreipėsi 29...
Tarpukario laikais buvusių garsių ūkininkų Janušauskų sodyba stovi Paežerių kaime, netoli pa...
Rugpjūčio 10 dieną, eidamas šešiasdešimtuosius metus, mirė Eugenijus Kantauskas, Radviliškio...
Mieli Šeduvos gimnazijos mokytojai, nuoširdžiai sveikiname Jus rudens lapų nubarstytais takais s...
Linkėjimai ir nuoširdžiausia padėka Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Radvi...
Žinantis, ko nori, žingeidus ir šeimyniškas – būtent taip save apibūdina jaunatvišku entuzi...
Rajono gyventojai pastebėjo, kad Radviliškio rajono mero pavaduotojas Kazimieras Augulis jau kurį...
Šeduviai Ramūnas ir Karolina Radzišauskai, auginantys penkerių metų sūnų, net nedvejodami pri...
Artėjančios šventės Jelenos ir Augustino Mitkų namuose bus kupinos skardaus vaikų juoko ir ši...
Didžiausios metų šventės visuomet asocijuojasi su virtuvėse besisukiojančiomis šeimininkėmis...
Jau beveik dveji metai, kaip du Šiaulių apskrities policijos pareigūnai įgijo dviejų Radvilišk...
Kai nurimsta Kalėdinis šurmulys ir atkeliauja ilgai laukti Naujieji, daugelis pasiryžta metų pra...
Radviliškio Šeimos labdaros ir paramos fondas gerų žmonių dėka, supratimu, geranoriškumu ir a...
Petras Algirdas Venslovas gimė 1929 metais kovo 6 dieną Kaune. 1936 metais įstojo į Kauno miesto...
Šiaulių apskrities televizijos jau septintą kartą organizuotus metų moters rinkimus „Moteris ...
Penki namuose krykštaujantys vaikai ir mylintis vyras - didžiausias Radviliškio rajono Džiugoni...
„Yra laikas, skirtas darbuotis kartu su kolegomis, ir yra laikas, kada jų darbais gali gėrėtis ...
Balsavimas
  • Pritariu, nes senjorams tai būtų didelė paspirtis.
  • Manau, kad reikia didinti esamas pensijas, o ne įvedinėti naujas.
  • Nepritariu, nes jaunos šeimos su vaikais dabar gyvena skurdžiau už senjorus.
  • Jeigu biudžete yra pinigų - kodėl gi ne. Bet tai turi būti daroma ne iš paskolų.
Šiandienos Orai
SVARBI INFORMACIJA

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas