SutinkuSiekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, svetainėje yra naudojami slapukai (angliškai „cookies“), kuriais analizuojama jūsų naršymo istorija. Tokiu būdu optimizuojamas svetainės funkcionalumas ir pateikiamas turinys, kuris yra aktualus jums. Sutikdami, spauskite mygtuką “Sutinku”.
Šiandien yra: 2020-10-21, Trečiadienis, 04:44:39 Radviliškio krašto naujienų portalas
RSS
Pagrindinis Sveikata Konservuotos daržovių mišrainės – naudingos ir maistingos: dvi idėjos daržo gėrybėmis mėgautis visus metus

Konservuotos daržovių mišrainės – naudingos ir maistingos: dvi idėjos daržo gėrybėmis mėgautis visus metus

Rudens pradžia dovanoja gausų daržovių derlių – puikų ingredientą mišrainėms, be kurių neįsivaizduojamas tradicinis lietuviškas stalas. Tačiau vieno prekybos tinklo Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė siūlo mėgautis ne tik šviežių daržo gėrybių salotomis, bet ir išbandyti konservavimo privalumus. Šis mišrainių gamybos būdas – naudingas bei maistingas, o rezultatas stebina skoniu. Todėl B. Baratinskaitė dalijasi pora tokių patiekalų gamybos idėjų, kurios ilgai leis gardžiuotis rudens derliumi.

Gausu ir vitaminų, ir mineralų

Konservavimas apsaugo daržoves nuo gedimo, o netgi termiškai apdorotos jos nepraranda savo maistingumo bei naudos sveikatai. Tačiau apie tai kalbanti B. Baratinskaitė pabrėžia: norint tokio teigiamo rezultato, svarbu daržo gėrybes tinkamai konservuoti.

„Neretai konservavimas neįsivaizduojamas be acto marinatų, didelio kiekio cukraus ar druskos. Tačiau šiuos produktus reikėtų rinktis saikingai ir atsakingai. Cukrų bei druską naudoti mažais kiekiais, įprastą actą keisti sveikesniu obuolių ar pagamintu iš kitų vaisių. Taip pat patartina konservavimui rinktis tik geros kokybės, šviežias, nuplautas bei sutvarkytas daržoves. Taip jos išsaugos gerąsias savybes, o daržo gėrybes pakaitinus iki aukštos temperatūros, žus didžioji dalis žalingų mikroorganizmų“, – apie konservavimo ypatumus kalba B. Baratinskaitė.

Pasakodama apie termiško apdorojimo privalumus, maisto gamybos ekspertė nesutinka su dažnai girdima nuomone, esą konservuojamos daržovės praranda visus vitaminus ir turimas naudingas medžiagas. Šis įsitikinimas, anot B. Baratinskaitės, tėra mitas.

„Nors kaitinimas sumažina C vitamino kiekį daržovėse du kartus, šio elemento visgi išlieka ir pakanka. Antra vertus, morkų ir pomidorų naudingosios savybės po terminio apdorojimo tik pagerėja. Organizmui reikalingas medžiagas pasisaviname šias daržoves valgydami konservuotas, o ne šviežias. Konservuojant nekinta ir naudingų mineralų, kurių rudens derlius gausus, savybės“, – sako maisto gamybos ekspertė.

Ligų prevencijos bei sveikatos šaltinis

Konservavimą B. Baratinskaitė vadina puikia kulinarine tradicija, kuriai Lietuvoje sudarytos pačios palankiausios sąlygos. Anot pašnekovės, rudenį derlius – gausus ir įvairus, o daržuose auga vitaminų, mineralų, antioksidantų bei kitų organizmui naudingų medžiagų turtingos daržovės.

B. Baratinskaitė, paklausta, kokios daržovės pačios maistingiausios savos gamybos minėtam patiekalui, tikina, jog pasirinkimas – ypač platus.

„Be populiarių morkų ir pomidorų konservuotų mišrainių galima rinktis burokėlius. Tai sveikatai ypač naudinga daržovė, turinti daugybę vitaminų, valanti inkstus, gerinanti smegenų veiklą bei nuotaiką, širdies darbą, mažinanti antsvorį. Dauguma gerųjų savybių pasižymi ir cukinijos, kurios ne tik reguliuoja cukraus kiekį kraujyje, bet ir saugo regėjimą. Kita daržo pažiba – paprikos: šios daržovės ir be galo skanios, ir reguliariai valgomos mažina vėžio bei širdies ligų riziką“, – naudingąsias savybes vardija maisto gamybos ekspertė.

Gardžios ir lengvai pagaminamos mišrainės

Ieškantiems konservuotų daržovių mišrainių idėjų, B. Baratinskaitė siūlo itin lengvus receptus. Jais vadovaujantis galima pagaminti tiek gardžius užkandžius, tiek garnyrus, tiek ir kitų patiekalų ingredientus.

Saldžiųjų paprikų ir cukinijų mišrainė

Pagaminti 10 porcijų reikės: 700 g įvairių spalvų paprikų, 2 kg nedidelių cukinijų, 500 g aštraus pomidorų padažo, 150 g cukraus, 250 ml aliejaus, 120 ml obuolių acto, 2 valgomųjų šaukštų druskos.

Cukinijas nuplaukite, supjaustykite į 4 dalis, išvalykite sėklas, apiberkite šaukštu druskos ir palikite valandą stovėti. Paprikas perpjaukite perpus, išimkite sėklas, supjaustykite šiaudeliais, sudėkite į dubenį. Nuo cukinijų susidariusį skystį nupilkite, o pačias daržoves supjaustykite šiaudeliais. Į puodą supilkite aliejų, suberkite cukrų, likusią druską ir ant nedidelės ugnies kaitinkite, kol cukrus ir druska ištirps. Į karštą marinatą sudėkite jau paruoštas daržoves, gerai išmaišykite ir ant nedidelės ugnies troškinkite 20 min. Galiausia, supilkite pomidorų padažą, išmaišykite ir dar 10 min. patroškinkite. Supilkite actą, gerai išmaišykite ir nukelkite nuo ugnies. Karštą mišrainę sudėkite į iškaitintus stiklainius ir sandariai uždarykite.

„Šis patiekalas – tiesiog tobulas prie mėsos. Jis skanus, lengvai pagaminamas, o šią mišrainę gardu valgyti ir vieną, ir dėti į troškinius, sriubą. Tai universalus, sveikas bei maistingas patiekalas“, – akcentuoja B. Baratinskaitė.

Tradicinė morkų ir obuolių mišrainė

Pagaminti 10 porcijų reikės: 2 kg morkų, 1 kg obuolių, 500 g svogūnų, 400 ml aliejaus, 3 šaukštų cukraus, 1 šaukšto druskos.

Morkas nuskuskite, supjaustykite, sudėkite į puodą su vandeniu. Į jį įberkite šaukštą cukraus, išmaišykite, užvirinkite ir paverkite apie 5–7 minutes. Morkas nusunkite, nuplaukite šaltu vandeniu ir palikite atvėsti. Pakepinkite svogūnus, sudėkite stambiai tarkuotus obuolius, patroškinkite 5 min. Į puodą sudėkite morkas, supilkite aliejų, suberkite druską ir cukrų, troškinkite iki 15 min. Karštą mišrainę sudėkite į iškaitintus stiklainius bei sandariai uždarykite.

„Šis garnyras puikiai tiks prie žuvies, todėl artėjančios žiemos šventės – puikus metas atidaryti indelius ir mėgautis mišraine. Tačiau ją galima valgyti net nelaukiant ypatingos progos. Mišrainė, pavyzdžiui, puikiai tinka tepti ant duonos ir gardžiuotis“, – šypsosi maisto gamybos ekspertė.

Parengė Jonas MARCINKUS

AdobeStock nuotr.

Komentarus prašome rašyti etiškai, už jų turinį portalo administratorius neatsako.

Susijusios naujienos

Radviliškio viešosios bibliotekos Konferencijų salėje įvyko susitikimas su sveikos gyvensenos i...
Nėštumo laikotarpis neabejotinai yra ypatingas kiekvienai moteriai. Išskirtinis dėmesys turėtų...
Nors moterys ir toliau sudaro daugumą motinystės (tėvystės) pašalpų gavėjų, per kelerius met...
Pacientų patogumui nuo 10-ies iki 30 dienų pratęstas kompensuojamųjų vaistų receptų galiojimo...
Pastaruoju metu tikrą diskusijų audrą sukėlė Sveikatos apsaugos ministro užmojis neskiepytų v...
Karštis – tikras išbandymas mūsų organizmui. Didelis karštis gali būti dirglumo, koncentraci...
Vasarą skubame į gamtą pailsėti ir pasimėgauti ant grotelių keptais šašlykais, dešrelėmis,...
Žydint įvairiems augalams ir pievoms padaugėja įkvepiamųjų alergenų sukeltų alergijų. Žied...
Atkreipiame dėmesį, kad norėdami teritorinėje ligonių kasoje gauti administracinę paslaugą, t...
Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro visuomenės sveikatos administratoriai perspėja, kad L...
Mėgautis šviežiomis uogomis, o ypač iš savo daržo – didelis malonumas. Visi gerai žinome be...
Sinoptikai praneša, kad artimiausiomis dienomis Lietuvoje toliau tęsis kaitra. Temperatūra dienom...

Ekstremaliausių išbandymų mūsų odai pažeria du metų laikai – žiema ir vasara....

Nebūkime abejingi savo sveikatai ir išnaudokime siūlomas galimybes nemokamai ją išsitirti. Ši...
Skendimai – didžiausias poilsiautojų prie vandens siaubas. Nors dažnai kalbama apie vasarą tyk...

Vienos geriausių Australijos dietologių, Dr. Rosemary Stanton, teigimu, šiais laikais ga...

Vasarą džiaugiamės šiluma, gausiu daržovių ir vaisių derliumi. Dažnas iš mūsų nuėjęs į...
Prasidėjus rudeniniam grybų sezonui daugelis skuba pagrybauti, maloniai pasivaikščioti ir pails...
Keičiantis orams, vis dažniau aplink save išgirstame ir pamatome šniurkščiojančių, kosėjan...
Ebolos hemoraginė karštligė – tai sunki, dažnai mirtina žmonių, primatų (beždžionių) lig...
Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos primena, kad rugsėjo 15 d. minima Pasaulinė limfomos diena. ...
Žuvis ir jūros produktai savo maistinėmis savybėmis yra vieni iš labiausiai vertintinų ir reko...
Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) informuoja, kad nuo šių metų...
Neseniai į Vokietiją (Berlyną) gyventi persikėlusi šiaulietė Roma Deiva R. džiaugiasi, kad ga...
Balsavimas
  • Jau seniai laikas.
  • Manau, kad karantino iš viso nereikėjo skelbti.
  • Kol yra sergančių, karantino nutraukti negalima.
  • Karantiną šalies valdantieji tęs iki rinkimų, nes tai jiems naudinga.
Šiandienos Orai
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas