NULL

Kavos gėrimai su pienu: kuo jie skiriasi ir kaip pasigaminti?

Kava yra išties ypatingas gėrimas. Nuo pat senovės kava buvo naudojama įvairių ritualų metu, energijos, jėgų atstatymui ar sveikatos stiprinimui. Šiandien didelei daliai žmonių kavos puodelis yra neatsiejamas nuo ryto ar popietės rutinos, taip pat – susitinkant pokalbiui su kitais.

Per visą turtingą kavos istoriją buvo atrasta įvairiausių kavos gaminimo ir ruošimo metodų. Šiandien džiaugiamės ne tik galimybe mėgautis aukščiausios kokybes tradicine pupelių kava, tačiau ir plačiu kavos gėrimų pasirinkimu. Šiame kontekste ypač išryškėja klasikinis kavos ir pieno derinys, kuris įvairiose pasaulio šalyse įgavo naujų formų.

Kuo skiriasi populiariausios kavos gėrimų su pienu rūšys? Kaip taisyklingai ir skaniai pasigaminti kavos gėrimą namuose? Kokius ingredientus ir priemones kavos gėrimų gamybai naudoti? Apie tai ir dar daugiau sužinosite šiame straipsnyje.

Pieno puta – vienas svarbiausių kavos gėrimų ingredientų

Nesvarbu, ar esate patyręs kavos ir kavos gėrimų entuziastas, ar tiesiog kartais pasimėgaujate kvapniu kavos puodeliu, – žinodami, iš ko ir kaip gaminami populiariausi kavos gėrimai su pienu, daug aiškiau ir užtikrinčiau jausitės prie prekystalio ar gamindami kavą namuose.

Pirmiausia, visi kavos gėrimai su pienu yra gaminami dviejų ingredientų – espresso kavos ir pieno – pagrindu. Kai kurie gėrimai yra gaminami su garintu pienu, kiti – su šaltu. Bene visų paviršiuje susidaro specifinė pieno puta.

Pieno garinimo metu gali būti gaunama smulkių burbuliukų pieno puta (mikroputa) arba stambių burbuliukų pieno puta (makroputa). Mikroputa gaunama pieną veikiant garams, kol suyra ir išsiplečia pieno riebalai, sudarydami smulkius burbuliukus. Garintas pienas su mikroputa pasižymi tirštumu, sunkumu, vientisa ir šilkine tekstūra, kadangi didžiąją jos tūrio dalį sudaro pats pienas, o ne putos.

Makroputa gaunama kuomet į garintą pieną plakimo metu patenka oras, sudarydamas pieno putą iš didesnių ir lengvesnių burbuliukų. Lyginant su mikroputa, makroputa yra lengvesnė, sausesnė, mažiau vandeningesnė ir geriau išlaikanti savo formą, kadangi didžiąją jos tūrio dalį sudaro oras.

Nuo cappuccino iki mochaccino

Nors populiariųjų kavos gėrimų su pienu receptūra gali stipriai varijuoti priklausomai nuo to, kur yra gaminamas kavos gėrimas, žemiau pateikiame tradicinius kavos gėrimų su pienu receptus.

Cappuccino yra klasikinė itališka kava ir populiariausias kavos gėrimas pasaulyje. Tradicinį capuccino galima atpažinti iš paviršiuje susidariusios makroputos. Capuccino gaminamas iš 1/3 espresso kavos, 1/3 garinto pieno ir 1/3 makroputos arba mikroputos. Įprastai cappuccino yra patiekiamas 150-180 ml puodeliuose. Šiame gėrime yra apie 75 mg kofeino.

Latte yra amerikietiška kava bei vienas populiariausių kavos gėrimų pasaulyje. Tradicinę latte dažniausiai sudaro 1/3 espresso kavos, 2/3 garinto pieno (170-225 ml) ir 1 cm mikroputos. Įprastai latte patiekiama 240 ml puodeliuose ir sudėtyje turi apie 64-126 mg kofeino.

Flat White yra kava, kilusi iš Naujosios Zelandijos, Australijos. Flat White gaminama iš dvigubo espresso, 2/3 garinto pieno su nedidele mikroputa. Flat White patiekama iki 180 ml puodeliuose ir sudėtyje turi apie 130 mg kofeino.

Macchiato yra itališka kava, sudaryta iš 1/2 espresso ir 1/2 mikroputos. Macchiato patiekiama apie 60-90 ml puodeliuose ir turi apie 75 mg kofeino.

Mochaccino (mocha) kilo iš Jemeno. Dažniausiai mocha gaminama iš 1/3 tamsaus geriamojo šokolado, sumaišyto su espresso ir 2/3 garinto pieno su mikroputa. Galima teigti, jog mochaccino yra tarsi latte su šokoladu. Tradiciškai kava patiekiama 150 ml puodeliuose. Mocha sudėtyje yra apie 90 mg kofeino.

Frappuccino yra amerikietiška šalta kava, sumaišyta su ledukais su pienu. Frapuccino paviršiuje taip pat susidaro nedidelė mikroputa. Frappuccino sudėtyje yra apie 65 mg kofeino.

Koks pienas yra tinkamiausias kavos gėrimams?

Tradiciškai kavos gėrimai su pienu yra gaminami su didesnio riebumo gyvūniniu (karvės) pienu. Kuo riebesnį pieną naudosite, tuo turtingesnio ir sodresnio skonio kavą pasigaminsite. Daugelis ekspertų teigia, jog tam puikiai tinka 3-4 procentų riebumo pienas.

Be to, pilno riebumo pienas yra ypač svarbus gaminant mikroputą, o štai makroputa gali būti išgaunama ir su liesesniu pienu.

Jei nevartojate gyvūninės kilmės pieno ar norite pasigaminti kavos gėrimą su augaliniu pienu, geriausia rinktis sojų, migdolų, makadamijų, avižų pieną. Verta atkreipti dėmesį, jog kanapių pienas yra per skystas kavos gėrimų gaminimui, o lazdynų, anakardžių ar kokosų pienas gali užgožti kavos pupelių skonį. Migdolų pienas yra tinkamas tik latte tipo kavoms, kadangi su didesnio rūgštingumo kavomis (pavyzdžiui, cappuccino) migdolų pienas sunkiai išlaiko norimą tekstūrą.

Be to, siekiant išgauti norimą kavos gėrimo tekstūrą su augaliniu pienu gali prireikti daugiau įgūdžių ir žinių, kadangi augalinis pienas pasižymi mažu riebumu, lengvesne tekstūra. Tačiau tai nereiškia, kad pasigaminti puikų kavos gėrimą su augaliniu pienu – neįmanoma.

Patarimai, kaip teisingai ir skaniai pasigaminti kavos gėrimus su pienu namuose

Jei norite pasigaminti kavos gėrimą namuose, pirmiausia įsigykite kokybiškų, rūšinės kavos pupelių espresso kavai, o jei neturite galimybių jų sumalti – nusipirkite nedidelį kiekį šviežiai maltos kavos.

Pagaminkite vieną ar dvigubą (priklausomai nuo norimo kavos gėrimo ar jo stiprumo) espresso kavos puodelį (angl. shot) su filtruotu ar distiliuotu vandeniu, kurio temperatūra siektų 90-120 °C.

Garintą pieną pasigaminsite keletą minučių kaitindami pieną ant viryklės, nuolatos jį maišant. Tuomet dalį garinto pieno supilkite jį į elektrinį trintuvą-mikserį bei plakite, kol gausite norimos konsistencijos pieno putą. Pieno putą taip pat galite išplakti naudodamiesi uždaru indu (tiesiog plakant rankomis, kol susidaro reikalinga konsistencija), rankiniu plakikliu (pavyzdžiui, naudojamu plakant kiaušinius) arba specifiniu pieno putų plakikliu.

Į aukštą stiklinę supilkite espresso, garintą pieną ir pieno putą. Proporcijas ar ingredientų sluoksniavimą taikykite pagal tai, kokį kavos gėrimą norite pasigaminti. Kavos gėrimus taip pat galite paskaninti šokoladu, karamele, prieskoniais ar pabarstukais.

Ir nors kavos gėrimų su pienu gaminimui nėra būtina speciali įranga, jei norite mėgautis kavos gėrimais namuose tarsi iš baristos rankų, įsigykite kokybišką kavos aparatą su pieno plakimo funkcijomis. Ne visi kavos aparatai gali pagaminti skirtingų rūšių kavos su pienu gėrimus, todėl ieškant sau tinkamiausio kavos aparato vertėtų įsivertinti savo poreikius. Pavyzdžiui, tai gali būti phillips Lattego kavos aparatas – profesionaliai kavos gėrimų gamybai namuose. Aukščiausios kokybės kavos aparatų namams rasite čia.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami Video

TAIP PAT SKAITYKITE