SutinkuSiekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, svetainėje yra naudojami slapukai (angliškai „cookies“), kuriais analizuojama jūsų naršymo istorija. Tokiu būdu optimizuojamas svetainės funkcionalumas ir pateikiamas turinys, kuris yra aktualus jums. Sutikdami, spauskite mygtuką “Sutinku”.
Šiandien yra: 2022-01-26, Trečiadienis, 21:33:07 Radviliškio krašto naujienų portalas
RSS
Pagrindinis Įvairenybės Ką būtume radę ant Kūčių stalo prieš šimtą metų?

Ką būtume radę ant Kūčių stalo prieš šimtą metų?

  • Ką būtume radę ant Kūčių stalo prieš šimtą metų?

    „Maxima“ nuotr.

Jeigu Kūčių stalo patiekalai – pagarba tradicijoms, tai Kalėdų valgiai – noras nustebinti, pradžiuginti, dalintis gėrybėmis. Lietuviškos kulinarijos tyrinėtoja Jolita Bernotienė sako, kad dalis Kūčių patiekalų nesikeitė dešimtmečiais ir išliko kone tokie patys, užtat noras per Kalėdas ragauti vis kitokių gėrybių į lietuvišką virtuvę atnešė daug naujovių.

Jeigu nusikeltume šimtmečiu į praeitį, pasak J. Bernotienės, kuri yra viena iš knygos „Ponios Smetonienės virtuvė“ autorių, tai ant lietuviško Kūčių stalo rastume kūčiukų, spanguolių kisieliaus, aguonų pieno, daržovių patiekalų, maltų ir su svogūnais pakepintų kanapių sėklų.

„Prisimintume, kad originalusis patiekalas kūčia buvo gaminamas iš žirnių, kviečių, aguonų ir medaus. Apskritai, tai vienas seniausių lietuviškų patiekalų, vien jo pavadinimas mums simbolizuoja Kalėdų išvakares, krikščionių didžiojo stebuklo laukimą“, – teigia kulinarijos paveldo tyrinėtoja J. Bernotienė.

Ji akcentuoja, kad Kūčių stalas anksčiau ryškiai atspindėdavo šeimininkų turtinę padėtį, nors esminiai patiekalų ingredientai būdavo tie patys. J. Bernotienė pastebi, kad virtuvės meistrams ir tais laikais fantazijos netrūko: „Vien ko verta gausybė žuvies patiekalų, kurie valgyti pasninko laikotarpiu: kepta, kapota, marinuota silkė, silkė su svogūnais ar su grybais, silkių sviestas, kimšta lydeka, žuvies paštetas, žuvies kukulaičiai ir t. t.“.

Anot J. Bernotienės, didesni skirtumai išryškėdavo lyginant šventes valstiečių ir dvarininkų namuose. Dvaruose per Kūčias ir Kalėdas būdavo gaminami gan įmantrūs valgiai. Pavyzdžiui, ūkininkų žmonos Kūčių vakarienei barščius virdavo su silke ir džiovintais baravykais, o dvare ši sriuba būdavo pateikiama su ausytėmis – mažais koldūniukais su grybų įdaru.

„Skirtumus atspindėjo net pirmosios poros Antano Smetonos ir jo žmonos Sofijos skoniai. Prezidentas buvo ūkininkų vaikas, tad buvo neišrankus maistui, mėgo paprastus patiekalus: grikių košę, daržovių sriubas, blynus. O pirmoji ponia Sofija Chodakauskaitė–Smetonienė dažniau rinkosi bajoriškus patiekalus – pagal savo kilmę. Antai, ji gamindavo bigosą, o per šventes neretai pasilepindavo Napoleono tortu“, – pasakoja J. Bernotienė.

Ji pažymi, kad maždaug iki praėjusio amžiaus vidurio dauguma žmonių griežtai laikydavosi pasninko.

„Tarpukariu per Kalėdas lietuviai būtinai eidavo į bažnyčią, o prie stalo sėsdavo su šviesiomis mintimis ir palinkėjimais. Maistas turėjo simbolinę prasmę – buvo tarsi Dievo ir gamtos dovanos, kuriomis reikia dalytis“, – akcentuoja kulinarijos paveldo tyrinėtoja J. Bernotienė.

Susijusios naujienos

Ar kada susimąstėte, kiek plastikinių maišelių per dieną sunaudojate: pakuojate produktus, o p...
Kokiomis aromato savybėmis pasižymi kava, subrandinta įvairiuose pasaulio regionuose?
1 mitas. Sunku atskirti kokybišką patalynę nuo nekokybiškos
Kiekvienas iš mūsų turi nors mažytę silpnybę, kurią slepia nuo aplinkinių akių ir šiukštu...
Pasitaiko atvejų, kai vartotojus neramina nedažnai pasitaikantis reiškinys – mėsos švytėjima...
Specialistai sako: Lietuvoje viešai tiekiamas vanduo daugeliu atveju yra saugus, jį gerti galime b...
Smagus savaitgalio pasisėdėjimas su draugais ir artimaisiais tikrai neįsivaizduojamas be kvapnių...

Nuo liepos mėnesio skalbimo priemonių rinkoje pokyčiai – didėjant miltelių koncentraci...

Radviliškietė Antanina Samaškienė jau kelias savaites negali atsistebėti jos sode pražydusia l...
Kaip dažnai jums nutinka tokia situacija kai atsikeliate savaitgalį ryte ir užsimanote kokio nors...

Virtuvė yra dažnai apibūdinama kaip namų širdis ir dažniausiai svarbiausias dalykas v...

Kalėdos – viena iš laukiamiausių švenčių visame pasaulyje. Kiekviena šalis turi savų kalė...

Šiais laikais, kai technologijos taip ištobulėjusios, nė vienas neįsivaizduojame...

Turizmo prekės – tai labai svarbios prekės, kuriomis reikėtų pasirūpinti iš ank...

Radviliškietė Vilija P. (redakcijai pavardė žinoma) į portalą www.radviliškionaujienos.lt kre...
Jaukus šiltas vakaras, būrys artimųjų, dainos, šokiai, laužo šviesa ir kvapnus dūmas virš t...

Vasaros laisvalaikis neatsiejamas nuo mėgavimosi ant grotelių keptu maistu. Šiuo būdu p...

Vasaros karštymetį išgyvensime lengviau, jei rinksimės organizmą vėsinantį maistą bei gėrim...

Artėja akimirka, kai merginos it karalaitės spinduliuos grožiu bei elegancija. Tiesa, jau pra...

Šiandien visame pasaulyje minima Tarptautinė dešrainių diena. Paprastai dešrainiai Lietuvoje ve...
Lietuvos rinkoje pasirodė atnaujintas „Peugeot 208“ automobilis, kuris šį pavasarį pasiekė ...
Nors rytais vis dažniau pažadina pliaupiantis lietus, dauguma žmonių dar gyvena mintimis apie pr...
Duona yra bene pagrindinis maisto produktas daugeliui žmonių visame pasaulyje, valgoma jau kelioli...
Dar visai neseniai kokosų pienas parduotuvių lentynose visiems atrodė egzotika – prabangos daly...
Balsavimas
  • Taip, turi būti privalomas, nes kitaip pandemijos nesustabdysime.
  • Žmonės turi patys nuspręsti, ar nori skiepytis.
  • Skiepas neturi būti privalomas, bet nepasiskiepiję viešumoje turėtų nešioti kaukes.
  • Žmonės iš viso neturėtų skiepytis, nes tai juos pražudys arba slapta sučipuos.
Šiandienos Orai
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas