SutinkuSiekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, svetainėje yra naudojami slapukai (angliškai „cookies“), kuriais analizuojama jūsų naršymo istorija. Tokiu būdu optimizuojamas svetainės funkcionalumas ir pateikiamas turinys, kuris yra aktualus jums. Sutikdami, spauskite mygtuką “Sutinku”.
Šiandien yra: 2020-08-13, Ketvirtadienis, 08:13:27 Radviliškio krašto naujienų portalas
RSS
Pagrindinis Įvairenybės Griliaus sezono atidarymas – kokius patiekalus gaminsime šiemet?

Griliaus sezono atidarymas – kokius patiekalus gaminsime šiemet?

Šylantys orai maisto gurmanams reiškia tik viena – grilio sezono pradžią. Visgi šiemet sezoną atidarome kitaip: vakarėlius su draugais po atviru dangumi keičia pasisėdėjimai kieme ar namų balkone su šeimos nariais. Šiuo laikotarpiu, kai laisvė keliauti ir ragauti apribota, grilio patiekalų tendencijos kviečia leistis į skonių keliones – tolimosios Korėjos įkvėpti aštrūs mėsainiai, Artimųjų Rytų šalių skonius menantys kebabai ar Vokietijos ir Austrijos dešrainiai – tai tik keletas idėjų, kurias verta namuose išbandyti šiemet.

Maisto gamintojai pastebi – pasaulio skonių įkvėpti maisto produktai populiarėja ne vienerius metus iš eilės, o šiandieniniame kontekste susidomėjimas skonio kelionėmis tik dar labiau auga.

„Egzotiškų pasaulio šalių skonių paieškos populiarėja jau keletą metų iš eilės – vartotojai vis labiau linkę išbandyti naujoves ne tik restoranuose, bet ir namuose. Tai atsispindi ir svarbiausiose grilio kategorijose – mėsos ir duonos gaminiuose. Štai pastaroji Lietuvoje jau keletą metų stebi pokyčius: tokie gaminiai kaip daržoviniai paplotėliai, mėsainių bandelės atranda vietą ant daugelio lietuvių stalo. Todėl pamažu grilio sezonas mums tampa kur kas daugiau, negu šašlykas, užkandamas rieke duonos. Šalia mėsainių ar dešrainių bandelių lentynose atsiranda vis daugiau tokių kepinių kaip tortilijos, lavašai ar poliarinės duonelės. Tikėtina, kad tokie gaminiai bus ypač populiarūs šio sezono lietuvių skonių kelionėse“, – tikina duonos produktų vystymo vadovas Tadas Aleknavičius.

Šašlykai nuo šiol – kitu formatu

Šiemet daugelis maisto tendencijų prognozuotojų vieningai sutaria, kad Viduržemio jūros regiono ir Artimųjų Rytų virtuvės bus itin populiarios. Kartu su jomis į populiarumo viršūnę atkeliauja vadinamosios „plokščios“ duonos.

„Lavašai ir tortilijos – tai lietuviams jokia naujiena, tačiau šiemet šių duonos gaminių populiarumas turėtų dar labiau išaugti. Tokios Viduržemio jūros regionų šalys kaip Libanas, Turkija, Izraelis ir Sirija puoselėja gilias šių duonų kepimo tradicijas, todėl Artimųjų Rytų virtuvių populiarėjimas skatins eksperimentuoti ir atrasti naujus skonius. Daugumoje šių kultūrų plokščiosios duonos valgomos skirtingai – sukamos, vyniojamos ar tiesiog plėšomos, mirkant į skirtingas užtepėles. Todėl yra daugybė būdų, kaip jas galima pritaikyti ir atrasti unikalių, autentiškų skonių“, – sako T. Aleknavičius.

Jeigu grilio sezono neįsivaizduojate be šašlykų, šiemet išbandykite šašlykų ir tortilijų derinį, kuris primins kebabą, atkeliavusį tiesiai iš Stambulo gatvių šurmulio.

2 porcijoms jums reikės: 2 didelių tortilijų, 400 g kiaulienos sprandinės šašlyko, 1 nedidelio raudonojo svogūno, 1 skiltelės česnako, pusės nedidelės raudonosios paprikos ir baklažano, 4 a. š. natūralaus jogurto, 2 a. š. citrinos sulčių, 2 a. š smulkintų šviežių petražolių, 2 a. š. smulkintos šviežios kalendros, saujos granatų sėklų, 1 a. š. alyvuogių aliejaus, 1 a. š. kumino, žiupsnelio druskos ir pipirų.

Pirmiausia pasiruoškite mėsą. Jeigu neturite grilio, šašlykų iešmus kepkite gerai įkaitintoje keptuvėje arba orkaitėje su grilio funkcija, pervėrę juos specialiais mediniais pagaliukais.

Pasiruoškite padažą. Trintuve išplakite jogurtą, citrinos sultis, petražoles, kalendras, česnaką, žiupsnį druskos ir pipirų. Jei masė tirštoka, įpilkite šiek tiek vandens.

Įkaitintoje keptuvėje arba grilyje pakepkite riekelėmis supjaustytą baklažaną ir papriką, svogūną, apšlakstytus alyvuogių aliejumi. Kai daržovės suminkštės, pagardinkite jas druska ir maltu kuminu.

Ant tortilijų dėkite keptą mėsą, keptas daržoves. Viską apšlakstykite baltuoju padažu. Papuoškite likusiomis šviežiomis petražolėmis ir kalendromis bei granatų sėklomis. Susisukite ir gardžiuokitės.

Aštrūs ir netikėti korėjietiški skoniai sultingame mėsainyje

Mėsainį siejame su amerikietiškos virtuvės klasika, tačiau šiemet šio grilio karaliaus tradicijoms vietą užleidžia eksperimentai: nuo Tolimųjų Rytų iki Pietų Amerikos – mėsainiai šiemet bus kitokie.

„Kad ir kaip keistųsi mėsos paplotėlio ar įdaro skoniai, viena visada išlieka – bandelė. Nuo minkštos ir sviestinės brioche iki tvirtos bandelės su sezamo sėklomis – tinkamiausią atras kiekvienas. Kokybiška bandelė suteikia mėsainiui formą, kad šis nesubyrėtų, tačiau yra pakankami minkšta ir lengvai salstelėjusi. Kai bandelė yra skrudinama, ji tampa tvirtesnė ir geriau sulaiko skysčius, padažą bei per daug nesušlampa“, – teigia žinovas.

Jeigu šį sezoną norite nukeliauti į Tolimuosius rytus, išbandykite korėjiečių virtuvės įkvėptą mėsainį su jų populiariausiu ingredientu – aštriais raugintais kopūstais, dar žinomais kaip kimčiai (angl. kimchi).

2 porcijoms Jums reikės: 2 mėsainių bandelių su sezamais, 300 g jautienos faršo, 2 v. š. kimčių, 2 juostelių rūkytos šoninės, 1 mažo svogūno, 3 v. š. sojos padažo, 1 česnako skiltelės, 1 a. š. rudojo cukraus, 1 v. š. sezamų aliejaus, žiupsnelio juodųjų ir čili pipirų. Padažui: 2 v. š. majonezo, 1 a. š. pomidorų padažo, 1 a. š. Dižono garstyčių, 0.5 a. š. aštrios čili pastos ir Vorčesterio padažo, šlakelio citrinos sulčių, česnakų ir svogūnų miltelių, druskos ir pipirų.

Sumaišykite mėsą su soja, sezamų aliejumi, smulkintu svogūnu ir česnaku bei ruduoju cukrumi. Formuokite nedidelius paplotėlius ir kepkite grilyje arba orkaitėje apie 8 min. (priklausomai nuo to, kaip iškeptą mėsą mėgstate). Pasigaminkite padažą sumaišydami visus ingredientus.

Paskrudinkite šoninės juostelės, o tuomet pakepkite mėsainių bandeles, kol apskrus. Ant jų dėliokite šoninės juosteles, kimčius, iškeptą maltinuką ir gausiai apliekite padažu. Puoškite sezamų sėklomis.

Vokietijos ir Austrijos skonių įkvėptas dešrainis

Nuo maisto vagonėlių iki garsių restoranų – dešrainiai išgyvena tikrą renesansą. Kokybiška bandelė ir dešrelė tampa puikiu pagrindu kulinariniams eksperimentams.

„Prieš valgant dešrainio bandelė turėtų būti švelniai paskrudinta, palaikant kiekvieną bandelės pusę ant griliaus apie vieną minutę. Jei neskaičiuojate kalorijų, patepkite bandelę sviestu. Tai padės jums išgauti itin gardžią tekstūrą, skonį ir išvaizdą“, – tikina T. Aleknavičius.

Ne viena tauta savinasi dešrainio išradimą, tačiau dažniausiai juose naudojamos dešrelės būna vokiškos, todėl už pagrindinį šio patiekalo ingredientą turėtumėme būti dėkingi jiems. Jeigu šį sezoną bent skonio potyriais norėtumėte nukeliauti į šurmuliuojantį Berlyną, išbandykite tikrą tradicinį vokišką dešrainį.

2 porcijoms Jums reikės: 2 dešrainių bandelių, 2 karštai rūkytų dešrelių, 2 v. š. majonezo, 1 v. š. garstyčių, 1 a. š. citrinų sulčių, 50 g raugintų kopūstų, 2 a. š. traškių kepintų svogūnų, 4 marinuotų agurkėlių, 1 nedidelio svogūno, gabalėlio sviesto, žiupsnelio cukraus.

Apkepkite dešreles grilyje arba gerai įkaitintoje keptuvėje, kol jos gražiai apskrus. Taip pat paskrudinkite ir dešrainių bandeles.

Gamindami padažą sumaišykite 2 v. š. majonezo ir 2 v. š. garstyčių bei įspauskite 1 a. š. citrinos sulčių. Viską gerai išmaišykite. Keptuvėje su gabalėliu sviesto ir žiupsniu cukraus lėtai maišydami pakepinkite riekelėmis supjaustytą svogūną, kol pradės karamelizuotis.

Bandeles ištepkite padažu, tada dėkite dešreles, ant viršaus raugintus kopūstus, smulkiai pjaustytus marinuotus agurkėlius, karamelizuotus svogūnus, viską apibarstykite traškiais svogūnais ir apliekite dar trupučiu padažo.

Komentarus prašome rašyti etiškai, už jų turinį portalo administratorius neatsako.

Susijusios naujienos

Ar kada susimąstėte, kiek plastikinių maišelių per dieną sunaudojate: pakuojate produktus, o p...
Kokiomis aromato savybėmis pasižymi kava, subrandinta įvairiuose pasaulio regionuose?
1 mitas. Sunku atskirti kokybišką patalynę nuo nekokybiškos
Kiekvienas iš mūsų turi nors mažytę silpnybę, kurią slepia nuo aplinkinių akių ir šiukštu...
Pasitaiko atvejų, kai vartotojus neramina nedažnai pasitaikantis reiškinys – mėsos švytėjima...
Specialistai sako: Lietuvoje viešai tiekiamas vanduo daugeliu atveju yra saugus, jį gerti galime b...
Smagus savaitgalio pasisėdėjimas su draugais ir artimaisiais tikrai neįsivaizduojamas be kvapnių...

Nuo liepos mėnesio skalbimo priemonių rinkoje pokyčiai – didėjant miltelių koncentraci...

Radviliškietė Antanina Samaškienė jau kelias savaites negali atsistebėti jos sode pražydusia l...
Kaip dažnai jums nutinka tokia situacija kai atsikeliate savaitgalį ryte ir užsimanote kokio nors...
Virtuvė yra dažnai apibūdinama kaip namų širdis ir dažniausiai svarbiausias dalykas virtuvėje...
Kalėdos – viena iš laukiamiausių švenčių visame pasaulyje. Kiekviena šalis turi savų kalė...
Šiais laikais, kai technologijos taip ištobulėjusios, nė vienas neįsivaizduojame savo gyvenimo ...

Turizmo prekės – tai labai svarbios prekės, kuriomis reikėtų pasirūpinti iš ank...

Radviliškietė Vilija P. (redakcijai pavardė žinoma) į portalą www.radviliškionaujienos.lt kre...
Jaukus šiltas vakaras, būrys artimųjų, dainos, šokiai, laužo šviesa ir kvapnus dūmas virš t...

Vasaros laisvalaikis neatsiejamas nuo mėgavimosi ant grotelių keptu maistu. Šiuo būdu p...

Vasaros karštymetį išgyvensime lengviau, jei rinksimės organizmą vėsinantį maistą bei gėrim...

Artėja akimirka, kai merginos it karalaitės spinduliuos grožiu bei elegancija. Tiesa, jau pra...

Šiandien visame pasaulyje minima Tarptautinė dešrainių diena. Paprastai dešrainiai Lietuvoje ve...
Lietuvos rinkoje pasirodė atnaujintas „Peugeot 208“ automobilis, kuris šį pavasarį pasiekė ...
Nors rytais vis dažniau pažadina pliaupiantis lietus, dauguma žmonių dar gyvena mintimis apie pr...
Duona yra bene pagrindinis maisto produktas daugeliui žmonių visame pasaulyje, valgoma jau kelioli...
Dar visai neseniai kokosų pienas parduotuvių lentynose visiems atrodė egzotika – prabangos daly...
Balsavimas
  • Jau seniai laikas.
  • Manau, kad karantino iš viso nereikėjo skelbti.
  • Kol yra sergančių, karantino nutraukti negalima.
  • Karantiną šalies valdantieji tęs iki rinkimų, nes tai jiems naudinga.
Šiandienos Orai
Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas