SutinkuSiekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, svetainėje yra naudojami slapukai (angliškai „cookies“), kuriais analizuojama jūsų naršymo istorija. Tokiu būdu optimizuojamas svetainės funkcionalumas ir pateikiamas turinys, kuris yra aktualus jums. Sutikdami, spauskite mygtuką “Sutinku”.
Šiandien yra: 2020-12-02, Trečiadienis, 11:10:15 Radviliškio krašto naujienų portalas
RSS
Pagrindinis Įvairenybės Grietinėlė ir kaklaraiščiai – ingredientai įspūdingiems margučiams išgauti

Grietinėlė ir kaklaraiščiai – ingredientai įspūdingiems margučiams išgauti

Nors būdų, kaip marginti kiaušinius, rodos, netrūksta, tačiau išradingumui ribų nėra. Todėl artėjant gražiausiai pavasario šventei, šv. Velykoms, ekspertai siūlo pasitelkti ingredientus ir priemones, kurių dar neišbandėte. Tam puikiai tiks net ir grietinėlė ar šilkiniai kaklaraiščiai.

„Burokėliai, raudonasis kopūstas, ciberžolė, kava ar klasika tapę svogūnų lukštai – šiuos ingredientus visada galima pasitelkti norint išgauti dailius margučių atspalvius. Jums užteks pasiruošti nuovirą. Viena pagrindinių taisyklių – paruošę nuovirą iš natūralių produktų, nepamirškite į jį įpilti šiek tiek acto. Tuomet atspalvį įgavusiame vandenyje galėsite išvirti, o vėliau, dėl geresnio rezultato, ir kurį laiką palaikyti margučius. Tačiau, jei norite daugiau spalvų ir įvairovės, ieškokite dar neišmėgintų priemonių: nebenaudojamų vyriškų šilkinių kaklaraiščių ir purškiamos grietinėlės, kuria įprastai pagardinate desertus“, – sako maisto gamybos žinovė Brigita Baratinskaitė.

Anot ekspertės, ne ką mažiau populiarūs ir kiti originalūs būdai papuošti margučius juos dažant ne tik tradiciniais dažais – tai dekoravimas lipdukais, specialiai tam skirtais antspaudais ar „stebuklingais“ rašikliais, kurie ypač patinka vaikams.

Dažymas šilkiniais kaklaraiščiais

„Jei šilkinio kaklo papuošalo, kurio nebūtų gaila paaukoti kiaušinių dažymui, neturite, naudokite bet kokio margo šilko skiautes. Tik svarbu įsitikinti, jog medžiaga būtų 100 procentų šilko. Kitaip kiaušiniai nenusidažys“, – pataria B. Baratinskaitė.

Jums reikės:

šilkinių kaklaraiščių ar skarelių

baltų kiaušinių

žirklių

siūlo (ar virvelės, juostelės)

medvilninio audinio skiaučių

acto

puodo

aliejaus

Dažymo eiga visai paprasta. Ekspertė pasakoja, jog jei naudosite kaklaraiščius, pirmiausia juos reikėtų išardyti, išimti pamušalą ir palikti tik šilkinę medžiagą. Tuomet ją reikėtų sukarpyti tokio dydžio skiautelėmis, kad būtų galima kiaušinį patogiai apgaubti. Po to šilkiniais medžiagos gabaliukais apgaubtus ir virvele surištus kiaušinius reikia įvynioti į medvilninio audinio skiautę ir galus stipriai surišti siūlu. Tada suvyniotus kiaušinius reikia sudėti į puodą, pripilti vandens, kad būtų apsemti, įpilti 3-4 šaukštus acto ir virti apie 20 minučių. Kiaušiniams išvirus, reikia jiems leisti atvėsti tame pačiame vandenyje, o išpakuoti jau šaltus. Dar gražesni kiaušiniai atrodys, jei jų lukštas bus švelniai pateptas aliejumi.

Dažymas grietinėle ir maistiniais dažais

„Kitas originalus kiaušinių marginimo būdas – panaudojant purškiamą grietinėlę ir maistinius dažus. Tik baigus darbus svarbu greitai nusiplauti rankas arba naudoti vienkartines pirštines“, – rekomenduoja ekspertė.

Jums reikės:

purškiamosios grietinėlės

maistinių dažų (jei naudosit dažų miltelius, prieš tai juos ištirpinkite vandenyje)

virtų kiaušinių baltu lukštu

acto

Ant kepimo skardos tolygiai išpurkškite visą grietinėlę ir užlašinkite ant jos maistinių dažų eilutėmis. Dantų krapštuku atsargiai išvedžiokite linijas tiesiai per taškų vidurį, kad dažai gražiai susimaišytų. Virtus kiaušinius porą minučių pamirkykite acte, tuomet nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir atsargiai ridenkite per dažus, kad grietinėle su dažais pasidengtų visas paviršius. Taip apvoliotus kiaušinius palikite „gulėti“ apie 15 minučių. Tuomet atsargiai juos nuplaukite po šiltu tekančiu vandeniu ir džiaukitės rezultatu.

Kiaušiniuose – naudingų medžiagų gausa

Maisto gamybos žinovė Brigita Baratinskaitė taip pat primena, jog kiaušiniai – itin maistingas produktas, žmogaus organizmui teikiantis visą eilę skirtingų naudų. Todėl velykiniai pusryčiai – puiki proga skanaujant kiaušinius praturtinti organizmą naudingosiomis medžiagomis.

„Valgyti kiaušinius pravartu ir tiems, kas stengiasi laikytis sveikos mitybos principų, ir savęs neribojantiems. Viename vištos kiaušinyje vidutiniškai aptinkama 7,3 g ypač lengvai pasisavinamų baltymų, išsiskiriančių itin geros kokybės aminorūgštimis, 0,3 g angliavandenių ir 5,8 g riebalų, standartinio dydžio kiaušinis turi apie 81 kaloriją“, – pasakoja B. Baratinskaitė

Anot ekspertės, nors ir ne visos, tačiau daugiausia naudingųjų medžiagų slepiasi kiaušinio trynyje – tai vertingosios lecitino, cholino, arachido rūgštys, taip pat mineralai – kalcis, fosforas, geležis, kalis, natris, ir vitaminai – A, E, D ir B grupės.

Maximos“ nuotr.

Komentarus prašome rašyti etiškai, už jų turinį portalo administratorius neatsako.

Susijusios naujienos

Ar kada susimąstėte, kiek plastikinių maišelių per dieną sunaudojate: pakuojate produktus, o p...
Kokiomis aromato savybėmis pasižymi kava, subrandinta įvairiuose pasaulio regionuose?
1 mitas. Sunku atskirti kokybišką patalynę nuo nekokybiškos
Kiekvienas iš mūsų turi nors mažytę silpnybę, kurią slepia nuo aplinkinių akių ir šiukštu...
Pasitaiko atvejų, kai vartotojus neramina nedažnai pasitaikantis reiškinys – mėsos švytėjima...
Specialistai sako: Lietuvoje viešai tiekiamas vanduo daugeliu atveju yra saugus, jį gerti galime b...
Smagus savaitgalio pasisėdėjimas su draugais ir artimaisiais tikrai neįsivaizduojamas be kvapnių...

Nuo liepos mėnesio skalbimo priemonių rinkoje pokyčiai – didėjant miltelių koncentraci...

Radviliškietė Antanina Samaškienė jau kelias savaites negali atsistebėti jos sode pražydusia l...
Kaip dažnai jums nutinka tokia situacija kai atsikeliate savaitgalį ryte ir užsimanote kokio nors...

Virtuvė yra dažnai apibūdinama kaip namų širdis ir dažniausiai svarbiausias dalykas v...

Kalėdos – viena iš laukiamiausių švenčių visame pasaulyje. Kiekviena šalis turi savų kalė...
Šiais laikais, kai technologijos taip ištobulėjusios, nė vienas neįsivaizduojame savo gyvenimo ...

Turizmo prekės – tai labai svarbios prekės, kuriomis reikėtų pasirūpinti iš ank...

Radviliškietė Vilija P. (redakcijai pavardė žinoma) į portalą www.radviliškionaujienos.lt kre...
Jaukus šiltas vakaras, būrys artimųjų, dainos, šokiai, laužo šviesa ir kvapnus dūmas virš t...

Vasaros laisvalaikis neatsiejamas nuo mėgavimosi ant grotelių keptu maistu. Šiuo būdu p...

Vasaros karštymetį išgyvensime lengviau, jei rinksimės organizmą vėsinantį maistą bei gėrim...

Artėja akimirka, kai merginos it karalaitės spinduliuos grožiu bei elegancija. Tiesa, jau pra...

Šiandien visame pasaulyje minima Tarptautinė dešrainių diena. Paprastai dešrainiai Lietuvoje ve...
Lietuvos rinkoje pasirodė atnaujintas „Peugeot 208“ automobilis, kuris šį pavasarį pasiekė ...
Nors rytais vis dažniau pažadina pliaupiantis lietus, dauguma žmonių dar gyvena mintimis apie pr...
Duona yra bene pagrindinis maisto produktas daugeliui žmonių visame pasaulyje, valgoma jau kelioli...
Dar visai neseniai kokosų pienas parduotuvių lentynose visiems atrodė egzotika – prabangos daly...
Balsavimas
  • Pritariu, nes senjorams tai būtų didelė paspirtis.
  • Manau, kad reikia didinti esamas pensijas, o ne įvedinėti naujas.
  • Nepritariu, nes jaunos šeimos su vaikais dabar gyvena skurdžiau už senjorus.
  • Jeigu biudžete yra pinigų - kodėl gi ne. Bet tai turi būti daroma ne iš paskolų.
Šiandienos Orai
SVARBI INFORMACIJA

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas