SutinkuSiekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, svetainėje yra naudojami slapukai (angliškai „cookies“), kuriais analizuojama jūsų naršymo istorija. Tokiu būdu optimizuojamas svetainės funkcionalumas ir pateikiamas turinys, kuris yra aktualus jums. Sutikdami, spauskite mygtuką “Sutinku”.
Šiandien yra: 2020-08-11, Antradienis, 09:12:39 Radviliškio krašto naujienų portalas
RSS
Pagrindinis Sveikata Dietologė: šildyti maistą mikrobangų krosnelėje – ne didžiausia skubančiųjų blogybė

Dietologė: šildyti maistą mikrobangų krosnelėje – ne didžiausia skubančiųjų blogybė

  • Dietologė: šildyti maistą mikrobangų krosnelėje – ne didžiausia skubančiųjų blogybė

    Dietologė Eglė Šinkevičiūtė

Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Visuomenės sveikatos instituto duomenimis, tik kiek daugiau nei 20 proc. lietuvių rinkdamiesi maistą galvoja apie jo naudą organizmui. Gydytojų bei mitybos specialistų teigimu, skubantys biuro darbuotojai itin dažnai pietums renkasi maitinimosi įstaigose siūlomą maistą arba parduotuvėje esančius pusgaminius, neatsižvelgdami į jų sudėtį, bet siekdami kuo greičiau numalšinti alkį. Nors, pasak dietologės Eglės Šinkevičiūtės, sveikai ir subalansuotai maitintis yra kur kas paprasčiau, nei daugelis įsivaizduoja.

„Pati didžiausia visą dieną prie kompiuterio dirbančių žmonių problema ta, kad jie linkę galvoti, jog neturi laiko sveikai ir reguliariai maitintis, – pastebi sveikatingumo portalo Kilo.lt dietologė E. Šinkevičiūtė. – Tačiau iš tiesų tereikia noro, truputį pastangų ir specialistų pagalbos, apskaičiuojant reikiamą kalorijų kiekį bei sureguliuojant valgymo dažnius. Idealiausia, kai biure valgomi ne tik pietūs, bet ir priešpiečiai bei pavakariai – patogu tai, kad jų visai nebūtina gaminti – galima suvalgyti obuolį ar natūralaus jogurto.“

E. Šinkevičiūtės teigimu, mikrobangų krosnelėje pašildytas naminis maistas yra ne toks blogas pasirinkimas, nei, pavyzdžiui, dažnai valgomas šaltas maistas. Žmogaus organizmui lengviausiai pasisavinamas maistas yra 36 laipsnių temperatūros – šaltas maistas iš karto nevirškinamas, nes pirmiausia organizmas turi sušildyti jį iki savo temperatūros. Deja, ne visuose biuruose yra kaitlentė ar mikrobangų krosnelė, todėl, jeigu tenka valgyti salotas ar kitą šaltą maistą, tokią dieną derėtų praturtinti šiltomis arbatomis ir taip šildyti organizmą neatsižvelgiant į metų laiką.

Dažnai valgyti maitinimo įstaigoje, anot specialistės, nelabai patartina, tačiau ir tokį pietų variantą galima paversti sveikesniu: „Jeigu kavinėje yra galimybė užsisakyti vištienos ar žuvies kepsnį be bulvių košės, padažų, salotas – be papildomų skrebučių ar užpilų, sriubą – be grietinės, tada pietūs mieste nebus tokie nuodėmingi. Tik visada prisiminkite, kad kai kuriose maitinimo įstaigose tame pačiame aliejuje kepsnys galėjo būti keptas ne tik jums, o dar keletui ar keliolikai žmonių. Ilgai ir keletą kartų kaitinamas aliejus perkaista ir virsta kancerogeninėmis medžiagomis, galinčiomis sukelti skrandžio vėžį.“ Dietologė priduria, jog vienas geriausių variantų negalintiems pietauti namuose – specialūs, šilumą išlaikantys termosai. Tačiau svarbu atkreipti dėmesį į indo kokybę – tam, kad maistas būtų saugus vartoti, termosas turi būti sandarus ir ilgai išlaikantis karštį. Taip pat norintiems mėgautis šviežiu ir šiltu naminiu maistu, teks įprasti jį pasigaminti ryte, prieš darbą.

Įtemptu grafiku dirbantys žmonės susiduria ne tik su laiko stygiumi, bet ir su stresu bei nervine įtampa, kuri, be kitų neigiamų padarinių, sąlygoja ir skrandžio skausmus bei sutrikusį virškinimą. Tokiems žmonės derėtų dar atidžiau rinktis maistą, į racioną įtraukiant lengvai virškinamus ir savyje turinčius B grupės vitaminų, kurie padeda malšinti įtampą. Į tokių rekomenduojamų produktų sąrašą patenka vištiena, kuri ne tik liesa, skalsi ir maistinga, bet ir padeda išskirti laimės hormoną seratoniną. Taip pat nervinę įtampą padeda numalšinti žuvis, avinžirniai, grūdai, riešutai, pupelės, špinatai, kopūstai, šparagai, todėl jie gali būti valgomi pietų ir pertraukėlių metu.

Norintiems sveikai maitintis darbe, siūloma daugybė greitų ir organizmui naudingų pietų variantų. Vienas jų – per 15 min. paruošiama orkaitėje kepta vištiena su daržovėmis.

Vienai porcijai pietų jums reikės: 200 g vištienos filė, 1 vidutinio dydžio paprikos, 50 g salotų, 60 g šviežio agurko, 10 g sezamo sėklų, 5 g alyvuogių aliejaus ir šiek tiek mėgstamų prieskonių (džiovinti bazilikai, malti baltieji pipirai, česnakiniai prieskoniai ir pan.).

Vištieną įtrinkite alyvuogių aliejumi ir prieskoniais, apiberkite sezamo sėklomis ir kepkite apie 15 min., iki 200 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje. Kol keps vištiena, į indelį supjaustykite papriką, agurką, suplėšykite pasirinktas salotas. Vėliau ant salotų uždėkite šviežiai iškeptą, sultingą vištieną. Jeigu neturite temperatūrą išlaikančio indelio, vištieną reikės šiek tiek pašildyti mikrobangų krosnelėje ir biure galėsite mėgautis skaniais, maistingais bei sveikais pietumis.

Sugedo prietaisas? Greitas ir kokybiškas mikrobangių remontas

 

Komentarus prašome rašyti etiškai, už jų turinį portalo administratorius neatsako.

Susijusios naujienos

Radviliškio viešosios bibliotekos Konferencijų salėje įvyko susitikimas su sveikos gyvensenos i...
Nėštumo laikotarpis neabejotinai yra ypatingas kiekvienai moteriai. Išskirtinis dėmesys turėtų...
Nors moterys ir toliau sudaro daugumą motinystės (tėvystės) pašalpų gavėjų, per kelerius met...
Pacientų patogumui nuo 10-ies iki 30 dienų pratęstas kompensuojamųjų vaistų receptų galiojimo...
Pastaruoju metu tikrą diskusijų audrą sukėlė Sveikatos apsaugos ministro užmojis neskiepytų v...
Karštis – tikras išbandymas mūsų organizmui. Didelis karštis gali būti dirglumo, koncentraci...
Vasarą skubame į gamtą pailsėti ir pasimėgauti ant grotelių keptais šašlykais, dešrelėmis,...
Žydint įvairiems augalams ir pievoms padaugėja įkvepiamųjų alergenų sukeltų alergijų. Žied...
Atkreipiame dėmesį, kad norėdami teritorinėje ligonių kasoje gauti administracinę paslaugą, t...
Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro visuomenės sveikatos administratoriai perspėja, kad L...
Mėgautis šviežiomis uogomis, o ypač iš savo daržo – didelis malonumas. Visi gerai žinome be...
Sinoptikai praneša, kad artimiausiomis dienomis Lietuvoje toliau tęsis kaitra. Temperatūra dienom...

Ekstremaliausių išbandymų mūsų odai pažeria du metų laikai – žiema ir vasara....

Nebūkime abejingi savo sveikatai ir išnaudokime siūlomas galimybes nemokamai ją išsitirti. Ši...
Skendimai – didžiausias poilsiautojų prie vandens siaubas. Nors dažnai kalbama apie vasarą tyk...

Vienos geriausių Australijos dietologių, Dr. Rosemary Stanton, teigimu, šiais laikais ga...

Vasarą džiaugiamės šiluma, gausiu daržovių ir vaisių derliumi. Dažnas iš mūsų nuėjęs į...
Prasidėjus rudeniniam grybų sezonui daugelis skuba pagrybauti, maloniai pasivaikščioti ir pails...
Keičiantis orams, vis dažniau aplink save išgirstame ir pamatome šniurkščiojančių, kosėjan...
Ebolos hemoraginė karštligė – tai sunki, dažnai mirtina žmonių, primatų (beždžionių) lig...
Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos primena, kad rugsėjo 15 d. minima Pasaulinė limfomos diena. ...
Žuvis ir jūros produktai savo maistinėmis savybėmis yra vieni iš labiausiai vertintinų ir reko...
Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) informuoja, kad nuo šių metų...
Neseniai į Vokietiją (Berlyną) gyventi persikėlusi šiaulietė Roma Deiva R. džiaugiasi, kad ga...
Balsavimas
  • Jau seniai laikas.
  • Manau, kad karantino iš viso nereikėjo skelbti.
  • Kol yra sergančių, karantino nutraukti negalima.
  • Karantiną šalies valdantieji tęs iki rinkimų, nes tai jiems naudinga.
Šiandienos Orai

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas