SutinkuSiekdami užtikrinti jums teikiamų paslaugų kokybę, svetainėje yra naudojami slapukai (angliškai „cookies“), kuriais analizuojama jūsų naršymo istorija. Tokiu būdu optimizuojamas svetainės funkcionalumas ir pateikiamas turinys, kuris yra aktualus jums. Sutikdami, spauskite mygtuką “Sutinku”.
Šiandien yra: 2020-06-03, Trečiadienis, 00:30:22 Radviliškio krašto naujienų portalas
RSS
Pagrindinis Sveikata Dietologė priminė, kodėl turime nepamiršti šviežių produktų

Dietologė priminė, kodėl turime nepamiršti šviežių produktų

Jaučiate energijos trūkumą, žarnyno spazmus ar tiesiog pastebite suprastėjusią organizmo būklę? Prasidėjus penktai savaitei, kai gyvename namų režimu, ypač svarbu rūpintis tuo, ką valgome. Pasak dietologės Živilės Dumbraitės, planuojantis savaitės meniu reikėtų nepamiršti šviežių maisto produktų, ypač daržovių ir vaisių, kuriuose gausu A, C vitaminų ir maistinių skaidulų.

Ypač svarbu – ką valgome

Pasak dietologės Ž. Dumbraitės, šiuo laikotarpiu, kai daugelio organizmai yra labiau pažeidžiami dėl tam tikrų vitaminų trūkumo, ypač svarbu gerinti savo mitybą bei stiprinti organizmą. Vitaminai, mineralai ir maistinės skaidulos didžiąja dalimi yra gaunami su maistu, dėl to labai svarbu stebėti, ką valgome.

„Karantino laikotarpiu į savo maisto racioną būtina įtraukti kuo daugiau šviežių vaisių ir daržovių. Tai yra pagrindinis maistinių skaidulų šaltinis. Jos būtinos geram virškinimo procesui. Be to, pakankamas kiekis skaidulų padeda geriau veikti mūsų žarnyno bakterijoms, kurios yra svarbios kovoje su infekcijomis. Tad jei žarnyno mikrobiota nusilpusi, žymiai greičiau susirgsime ir sunkiau pasveiksime. Džiugu, kad jau kuris laikas galime mėgautis šviežiais ridikėliais, lapinėmis salotomis ar špinatais ir kitomis šviežio derliaus gėrybėmis“, – kalba dietologė.

Ir prekybos tinklų atstovai pastebi, kad nors karantino pradžioje labiausiai išaugo ilgą galiojimą turinčių produktų pardavimai, šiandien matomas ir didesnis šviežios produkcijos poreikis.

„Karantinui tęsiantis jau penktą savaitę, pamažu sugrįžta įprasti pirkėjų įpročiai – tai rodo augantys šviežios produkcijos pardavimai. Gyventojų krepšeliuose atsiranda ne tik kruopos, konservai, duonos kepiniai, bet vis dažniau į juos sugrįžta ir šviežias maistas – įvairios daržovės, vaisiai, pieno produktai ar šviežia mėsa bei jos gaminiai. Labai svarbu, kad net ir esant tokioms sąlygoms, pirkėjai į savo racioną įtrauktų šviežią maistą, kuris užtikrina įvairiapusę mitybą“, – sako vieno iš prekybos tinklų atstovė I. Baltrušaitienė.

Pats organizmas, jog jam trūksta tam tikrų vitaminų ar kitokių medžiagų, parodo tik praėjus keliems mėnesiams ar net metams. Tačiau visgi kūnas jau ir anksčiau pradeda siųsti ženklus, į kuriuos nereikėtų numoti ranka.

„Esant daržovių trūkumui galite pastebėti vidurių užkietėjimą, žarnyno spazmus, bendrą suprastėjusią organizmo būklę, energijos ar skysčių trūkumą, tamsesnę šlapimo spalvą. Jei žmogus geria nepakankamai vandens, jis bent jau dalį skysčių gauna su šviežiomis žaliomis daržovėmis ir vaisiais“, – sako dietologė.

Papildykite vitamino A ir C atsargas

Pasak dietologės Ž. Dumbraitės, ypač reikėtų pasirūpinti vitamino A atsargomis – jis labai svarbus imunitetui, odos būklei, nervų, širdies ir kraujagyslių veiklai. Šio vitamino gausu ne tik morkose, bet ir lapinėse daržovėse, tokiose kaip špinatai ir kopūstai. Reikia nepamiršti ir svogūnų bei česnakų – jie pasižymi antibakterinėmis savybėmis, todėl puikiai tinka virusų ir peršalimo ligų prevencijai.

„Šiuo metų laiku vertingiausios yra lapinės daržovės, salotos, špinatai, burokėlių lapai, krapai, petražolės, taip pat ridikėliai, pirmieji pavasariniai agurkai, svogūnai, česnakai ir jų laiškai. Tai pat nepamirškime ir įvairių daigintų grūdų bei sėklų. Greitu metu jau galėsime džiaugtis ir pirmosiomis lietuviškomis uogomis. Tačiau kol kas patariu rinktis ir kituose kraštuose užaugintus vaisius, svarbu, jog šiuo metu būtų jų derliaus sezonas“, – sako Ž. Dumbraitė.

Ž. Dumbraitė prideda, kad šiuo metu mitybą būtina praturtinti ir citrusiniais vaisiais, uogomis ir raugintomis daržovėmis, ypač kopūstinėmis. Šie produktai pasižymi dideliu vitamino C kiekiu, kuris irgi padeda apsisaugoti nuo virusinių infekcijų, peršalimo ligų.

Kaip daržoves išlaikyti kuo ilgiau šviežias?

Tai, kad į parduotuvę einame kartą per savaitę ir netgi rečiau, nereiškia, kad negalime pirkti šviežių vaisių ir daržovių. Pasak dietologės, svarbiausia yra suplanuoti savo meniu, pasidaryti pirkinių sąrašą ir tuomet tikrai neteks išmesti suvytusių maisto produktų.

„Patarčiau tokias daržoves, kaip morkas, saliero stiebus, pankolius, agurkus, iš karto parsinešus namo nuplauti, supjaustyti didesniais gabaliukais ir sudėjus į hermetišką indelį užpilti šaltu vandeniu. Tokiu būdu šie produktai ilgiau išliks švieži ir traškūs. Žalumynus, pavyzdžiui, petražoles, krapus, kalendras, laiškinius svogūnus ar lapines salotas, pamerkite į stiklainiukus su vandeniu ir pasidėkite į šaldytuvą“, – patarimais dalinasi Ž. Dumbraitė.

Kuo įvairesnė mūsų mityba, tuo įvairesniais vitaminais, mineralais ir maistinėmis medžiagomis aprūpinsime savo organizmą. Stiprus organizmas ir imuninė sistema dabar yra esminis dalykas, į ką reikėtų orientuotis.

Parengė Jonas MARCINKUS

Komentarus prašome rašyti etiškai, už jų turinį portalo administratorius neatsako.

Susijusios naujienos

Radviliškio viešosios bibliotekos Konferencijų salėje įvyko susitikimas su sveikos gyvensenos i...
Nėštumo laikotarpis neabejotinai yra ypatingas kiekvienai moteriai. Išskirtinis dėmesys turėtų...
Nors moterys ir toliau sudaro daugumą motinystės (tėvystės) pašalpų gavėjų, per kelerius met...
Pacientų patogumui nuo 10-ies iki 30 dienų pratęstas kompensuojamųjų vaistų receptų galiojimo...
Pastaruoju metu tikrą diskusijų audrą sukėlė Sveikatos apsaugos ministro užmojis neskiepytų v...
Karštis – tikras išbandymas mūsų organizmui. Didelis karštis gali būti dirglumo, koncentraci...
Vasarą skubame į gamtą pailsėti ir pasimėgauti ant grotelių keptais šašlykais, dešrelėmis,...
Žydint įvairiems augalams ir pievoms padaugėja įkvepiamųjų alergenų sukeltų alergijų. Žied...
Atkreipiame dėmesį, kad norėdami teritorinėje ligonių kasoje gauti administracinę paslaugą, t...
Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro visuomenės sveikatos administratoriai perspėja, kad L...
Mėgautis šviežiomis uogomis, o ypač iš savo daržo – didelis malonumas. Visi gerai žinome be...
Sinoptikai praneša, kad artimiausiomis dienomis Lietuvoje toliau tęsis kaitra. Temperatūra dienom...

Ekstremaliausių išbandymų mūsų odai pažeria du metų laikai – žiema ir vasara....

Nebūkime abejingi savo sveikatai ir išnaudokime siūlomas galimybes nemokamai ją išsitirti. Ši...
Skendimai – didžiausias poilsiautojų prie vandens siaubas. Nors dažnai kalbama apie vasarą tyk...

Vienos geriausių Australijos dietologių, Dr. Rosemary Stanton, teigimu, šiais laikais ga...

Vasarą džiaugiamės šiluma, gausiu daržovių ir vaisių derliumi. Dažnas iš mūsų nuėjęs į...
Prasidėjus rudeniniam grybų sezonui daugelis skuba pagrybauti, maloniai pasivaikščioti ir pails...
Keičiantis orams, vis dažniau aplink save išgirstame ir pamatome šniurkščiojančių, kosėjan...
Ebolos hemoraginė karštligė – tai sunki, dažnai mirtina žmonių, primatų (beždžionių) lig...
Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos primena, kad rugsėjo 15 d. minima Pasaulinė limfomos diena. ...
Žuvis ir jūros produktai savo maistinėmis savybėmis yra vieni iš labiausiai vertintinų ir reko...
Valstybinė ligonių kasa prie Sveikatos apsaugos ministerijos (VLK) informuoja, kad nuo šių metų...
Neseniai į Vokietiją (Berlyną) gyventi persikėlusi šiaulietė Roma Deiva R. džiaugiasi, kad ga...
Balsavimas
  • Jau seniai laikas.
  • Manau, kad karantino iš viso nereikėjo skelbti.
  • Kol yra sergančių, karantino nutraukti negalima.
  • Karantiną šalies valdantieji tęs iki rinkimų, nes tai jiems naudinga.
Šiandienos Orai
REKLAMA

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas