NULL

Chromas gali padėti įveikti nutukimą

Neseniai įrodyta, kad kasdien vartojamas mikroelemento chromo papildas sumažina suvartojamo maisto kiekį, alkio jausmą ir norą riebiai pavalgyti.

Daugiau kaip 50 procentų europiečių priskiriami turinčių antsvorio gyventojų grupei, vadinasi, tiesiog būtina rasti būdų, kaip kontroliuoti suvartojamo maisto kiekį. Viena iš naudingų taktikų galėtų būti mikroelemento chromo papildų vartojimas. Neseniai atliktame JAV tyrime, paskelbtame žurnale „Diabeto technologija ir terapija“ („Diabetes Technology & Therapeutics“), aprašyta, kad dėl svorio problemų turinčios moterys, kasdien vartojančios chromą, sumažino suvartojamo maisto kiekį 25 procentais, palyginti su aštuonių procentų sumažėjimu placebo grupėje, kurioje tyrimo dalyviams buvo duodama tokių pat netikrų tablečių. Be to, moterys, vartojusios chromą, savarankiškai pranešė apie sumažėjusį alkio jausmą ir norą riebiai pavalgyti.

Padeda gliukozės metabolizmui

Kol nebuvo tiksliai žinoma, jog chromas turi tiesioginės įtakos žmogaus potraukiui riebiai pavalgyti, ankstesni tyrimai susiejo šį mikroelementą tik su sumažėjusiu noru saldumynams ir bendrai daug cukraus turintiems patiekalams.

Žmogaus organizmas naudoja chromą cukrui pernešti iš kraujo į ląsteles, kuriose jis perdirbamas ir virsta energija. Čekijos Pilzeno universiteto atliktas tyrimas, kuris buvo paskelbtas prieš kelerius metus, parodė, kad chromo papildai, kuriuos vartojo 2 tipo diabetu sergantys ligoniai, pagerino jų gliukozės išsivalymą (klirensą) ir dar kelis diabeto žymenis.

Naudingas svorio kontrolei

Peningtono biomedicininių mokslinių tyrimų centras, esantis Luizianos valstijos universitete, ir Floridos universitetas atliko naują tyrimą. Tyrime dalyvavo 42 sveikos, nerūkančios, turinčios antsvorio moterys, kurios prisipažino, jog negali atsispirti angliavandeniams. Moterims atsitiktine tvarka buvo paskirta aštuonias savaites vartoti 1000 mikrogramų chromo arba placebo tabletes.

Tyrimo pradžioje buvo pamatuotas maisto kiekis, kurį moterys suvartoja per pusryčius, pietus ir vakarienę. Tada šis maisto kiekis pamatuotas po savaitės ir galiausiai – po aštuonių savaičių. Be to, kad chromą vartojusioje moterų grupėje labai sumažėjo suvartojamo maisto kiekis ir noras riebiai bei saldžiai pavalgyti, dar buvo pastebėtas nedidelis svorio sumažėjimas. O štai moterys placebo grupėje per aštuonias savaites priaugo svorio.

Šaltinis: „Diabeto technologija ir terapija“, 2008 m. spalis, 10 tomas, 5 leidimas, p. 405–412.

Chromas padeda Jums atsispirti cukrui

Daugelis žmonių supranta, kad negali atsispirti saldumynams ir saldiems patiekalams, todėl dėl tos pačios priežasties jiems yra sunku kontroliuoti savo svorį. Šį nenumaldomą troškimą saldumynams galima paaiškinti chromo trūkumu, nes organizmui reikia chromo, kuris padėtų pernešti cukrų iš kraujo į ląsteles, kuriose jis perdirbamas ir virsta energija. Jeigu Jums trūksta chromo – pagrindinio elemento, randamo alaus mielėse, organinėje mėsoje, grybuose, riešutuose ir kiaukutiniuose, cukrus (gliukozė), užuot patekęs į ląsteles, kaupiasi kraujyje.

Kai ląsteles pasiekia per mažai cukraus, Jūsų energijos lygis labai sumažėja, o jį lydi tokie simptomai kaip nuovargis, irzlumas ir nenumaldomas noras greitai užkąsti kažko saldaus – organizmas tiesiog maldauja angliavandenių dozės. Šis nuolatinis maitinimasis cukrumi, žinoma, turės įtakos esamai svorio problemai.

Natūralus sprendimas šiuo atveju – vartoti papildą su organiniu chromu, pavyzdžiui, „Bio-Chromium“. Taip patenkinsite organizmo poreikį gauti chromo.

Chromo tabletės turėtų padėti diabetikams

Mokslinių tyrimų, kuriuos atliko Čekijos Respublikos Pilzeno miesto Čarlzo universiteto mokslininkai, rezultatai parodė, kad chromo papildo vaidmuo gali būti esminis kontroliuojant 2 tipo diabetą. „Yra žinoma, kad chromas pagerina metabolizmą ir maždaug aštuonis kartus padidina jautrumą insulinui“, – paaiškino profesorius Jaroslevas Racekas.

Vadovaudamas tyrimams, Racekas ir jo kolegos tyrimo, kuriame dalyvavo 36 vyrai ir moterys, sergantys 2 tipo diabetu, metu atskleidė, kad tie pacientai, kuriems tris mėnesius buvo duodama 2×100 mikrogramų organinio chromo („ChromoPrecise®“), numetė vidutiniškai 1,3 kilogramo, sumažėjo jų gliukozės kiekis (kontrolinėje grupėje kiekis padidėjo) ir padidėjo jautrumas insulinui.

Be to, kad vartojusių chromą diabetikų kraujyje sumažėjo cukraus kiekis, jų oksidacinio streso lygis pasirodė esąs mažesnis. Kaip žinia, oksidacinis stresas skatina tokias komplikacijas kaip aterosklerozė ir hipertenzija.

Šaltinis: Mielių su chromu įtaka 2 tipo cukriniu diabetu sergančių žmonių gliukozės kiekiui kraujyje ir insulino kintamiesiems, kraujo lipidams bei oksidacinio streso žymenims. Racek J, Trefil L, Rajdl D, et al. Biol Trace Elem Res. 2006 m. kovas; 109(3):215-30.

Žiūrėti video apie Chromą.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami Video

TAIP PAT SKAITYKITE