NULL

2020-ieji – UNESCO paveldo metai

2020 metus Lietuvos Respublikos Seimas paskelbė UNESCO pasaulio paveldo Lietuvoje metais. UNESCO pasaulio paveldo Lietuvoje metų minėjimo tikslas − pabrėžti į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą įrašytų Lietuvos kultūros paveldo vietovių – Vilniaus istorinio centro, Kuršių nerijos, Kernavės archeologinės vietovės, Struvės geodezinio lanko reikšmę mūsų valstybei, didinti jų pažinimą visuomenėje apie šių vietovių išskirtinę visuotinę vertę, išsaugojimą ateities kartoms ir teisinės apsaugos svarbą.

Tai raginimas iš naujo įvertinti turimą unikalų, pasaulinio masto Lietuvos kultūros paveldą, pažinti išskirtinio kultūros paveldo Lietuvoje istoriją, išplėsti jos prieinamumo, kultūrinio pažinimo ir įtraukaus dalyvavimo visuomenei galimybes.

Lietuva pirmoji iš valstybingumą atkūrusių Baltijos valstybių 1992 m. kovo 31 d. prisijungė prie Pasaulio paveldo konvencijos. Mūsų valstybė, tapusi Konvencijos nare, įsipareigojo užtikrinti kultūros ir gamtos paveldo nustatymą bei vertybių paraiškų rengimą Pasaulio paveldo sąrašui, apsaugoti, išsaugoti, pristatyti ir perduoti savo šalies pasaulio paveldo vertybes dabarties ir ateities kartoms; bendradarbiauti vykdant Pasaulio paveldo komiteto sprendimus; skatinti mokslinius tyrimus ir imtis visų priemonių, padėsiančių paveldui suteikti funkciją kasdieniniame vietos bendruomenės gyvenime.

UNESCO pasaulio paveldo Lietuvoje metų minėjimas siejamas su svarbiomis jubiliejinėmis datomis. 2019 m. Vilniaus istorinis centras minėjo 25-erių metų, Kernavės archeologinė vietovė – 15-os metų sukaktis. Šiais metais Kuršių nerija mini 20-ies metų, o Struvės geodezinis lankas – 15-os metų įrašymo į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą sukaktis.

Tai neabejotinai didelis valstybės pasiekimas. Skaičiuojame jau ketvirtį amžiaus, kaip profesionalių paveldosaugos specialistų, įtaigios Lietuvos valstybės diplomatijos ir tarptautinio bendradarbiavimo dėka 1994 m. pirmoji Lietuvos vertybė buvo įrašyta į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą.

Šiame sąraše – visai žmonijai reikšmingos ir išskirtinę visuotinę vertę turinčios kultūros ir gamtos paveldo vertybės. Šiuo metu UNESCO Pasaulio paveldo sąraše – 1121 vertybė, esanti 167 valstybių narių teritorijose. Kiekvienai valstybei yra didelė garbė ir atsakomybė savo šalyje turėti pasaulinės svarbos kultūros ir gamtos paveldo objektų ar vietovių, kurios liudija išskirtinę žmonijos kultūrinę ir istorinę patirtį, svarbią jos raidą, yra valstybės tapatybės dalis.

Daugiau apie UNESCO pasaulio paveldą Lietuvoje galima rasti internete adresu www.unesco.lt.

Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos sekretoriato informacija

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami Video

TAIP PAT SKAITYKITE