Radviliškio rajono savivaldybė prie šiemet planuojamų įgyvendinti europinių projektų planuoja pridėti daugiau nei tris milijonus eurų iš savo biudžeto.

2018-ieji rajone – europinių projektų metai

Aušra MIKŠIENĖ

Praėję 2017 metai Radviliškio rajonui buvo išskirtiniai dėl naujų sporto bazių atsiradimo – tai duris atvėręs plaukimo baseinas ir pagaliau baigta trejus metus užtrukusi Šeduvos gimnazijos stadiono rekonstrukcija.

O kokie iššūkiai ir darbai laukia šiemet? Lietuvos savivaldybių indekse į pirmąjį dešimtuką praėjusiais metais šoktelėjusios Radviliškio rajono savivaldybės vadovai sako, kad 2018 metai bus kur kas įvairesni – prieš akis laukia galybė įvairių renginių ir rajono gyventojams svarbių projektų.

„Išgyvenome 2017 metus, išgyvensime ir šiuos, – šypteli Radviliškio rajono meras Antanas Čepononis. – Paskutiniais kadencijos metais ir toliau dirbsime ne dėl rinkimų, o dėl žmonių. Ir toliau orientuosimės į gyventojų socialinių ir buitinių poreikių tenkinimą, o renginiai, iš kurių dalis bus tikrų tikriausias iššūkis ir mums patiems, šiemet tikrai nė vienam aktyviam kraštiečiui neleis nuobodžiauti“.

Radviliškyje – išskirtiniai kultūros renginiai

Savaitraštis „Radviliškio naujienos“ jau ne kartą rašė, kad 2018 metais Radviliškio laukia tikrų tikriausias iššūkis – Europos žmonių festivalis, į kurį šių metų liepos mėnesį suvažiuos galybė svečių iš visos Europos. Tačiau dar vienas išbandymas – kur kas greičiau.

Jau kovo 17 dieną Radviliškyje vyks išskirtinis renginys, skirtas paminėti Lietuvos nepriklausomybės šimtmetį. „Smagu, kad Radviliškio kultūros centras yra įvertintas ir mūsų miestas – vienas iš dešimties miestų visoje šalyje, kuriuose startuos šimtmečio žygio per Lietuvą projektas „Vardan tos“. Lauke vyksiančiame minėjime svečiuosis garbūs svečiai, tokie kaip profesorius Alfredas Bumblauskas ir daktaras Narbutas Černiauskas“, – pasakoja A. Čepononis. Jo teigimu, tuo pat metu čia vyks ir regionų muzikantų, šokėjų bei dainininkų atranka į Vilniuje liepos mėnesį vyksiančią Dainų šventę.

Startuos daugybė europinių projektų

Be kultūrinių renginių, kurių šiais metais Radviliškio rajone tikrai nestokosime, bus įgyvendinta ir daugybė europinių projektų, tiesiogiai paliesiančių rajono gyventojus.

„Jeigu kalbėtume apie tų projektų dydį ir apimtis, tai sunku nusakyti žodžiais. Vien savivaldybės prisidėjimas – daugiau nei trys milijonai eurų. Jeigu vertintume litų valiuta, tai būtų daugiau nei dešimt milijonų litų. Visa tai – pastarųjų trejų metų įdirbis. Šis skaičius pasako, kad rajono šiemet laukia grandioziniai projektai. Kai kurie iš jų šiemet tik startuos, o kai kurie iki metų galo bus ir baigti“, – sako rajono vadovas.

Kaip vieną iš svarbiausių projektų rajono meras išskiria Eibariškių parko sutvarkymą. Ilgai trukusios diskusijos jau artėja į pabaigą, tad šiemet prasidės darbai ir atsiras galimybė svarbius renginius iškelti į naują, sutvarkytą poilsio ir sporto erdvę.

Šiais metais bus toliau tvarkomos Šeduvos miesto ir Baisogalos miestelio viešosios erdvės, bus rekonstruotas Radviliškio miesto kultūros centro pastatas, atnaujintas ir suremontuotas Radviliškio rajono savivaldybės pastatas.

Šiemet turėtų prasidėti ir komunalinių atliekų rūšiavimo infrastruktūros plėtra Radviliškio rajone – bus atnaujintos konteinerinės aikštelės, įkurtos naujos.

2018 metai bus džiuginantys Grinkiškio miestelio ir Arimaičių kaimo gyventojams – čia numatyta nuotekų tinklų ir nuotekų valymo įrenginių statyba. „Tai gerokai palengvins žmonių gyvenimą. Tuo pačiu sutvarkysime ir kelią per Arimaičių kaimą, kurio negalėjome asfaltuoti, kol neišspręstas nuotekų tinklų klausimas“, – pasakoja Radviliškio rajono savivaldybės administracijos direktorė Jolanta Margaitienė.

Tarp numatytų šių metų projektų – ir Radviliškio rajono Prastavonių, Kunigiškių, Miežaičių, Kaulinių ir Jonaitiškių kaimų vandens gerinimo sistemų įrengimas.

Anot administracijos direktorės, šiais metais ir toliau bus remiami bendruomenių projektai. Didelį dėmesį valdžia skirs ir dėl užsikišusių melioracijos sistemų skęstančių sodybų gyventojams: „Jau praėjusiais metais daug nuveikta Baisogalos seniūnijos, Pakalniškių kaimo vietovėse, Grinkiškyje, Pašušvyje, Šniūraičiuose, kur dėl užsikimšusių pralaidų skęsta sodybos. Šiemet tęsime tuos darbus, kuriems numatytas savivaldybės prisidėjimas siekia apie 30 tūkstančių eurų“.

Tvarkys mokyklas, sporto aikštynus

Nors sporto bazė Radviliškio rajone per pastaruosius metus gerokai pastiprėjo, ir toliau ketinama kurti erdves aktyviam laisvalaikiui bei sportui. Šiais metais numatyta įrengti ar renovuoti mokyklų lauko sporto aikštynus Grinkiškyje, Šiaulėnuose, Skėmiuose, Pociūnėliuose ir Aukštelkuose.

Be dėmesio neliks ir kitos rajono mokyklos. Kaip tik šią savaitę rajono vadovai aplankė jau renovuojamą Baisogalos gimnaziją, Grinkiškio gimnaziją, kuriai ketinama pakeisti stogą, bei Šiaulėnų gimnaziją, kurioje remonto reikalauja tualetai ir sporto aikštė.

Investicijos pasieks ir mažiausius: lopšelyje-darželyje „Žvaigždutė“ vyks vaikų ugdymo infrastruktūros modernizavimas, o muzikos mokyklos pastato patalpos bus pritaikytos neformaliojo švietimo infrastruktūros plėtrai.

Anot J. Margaitienės, Radviliškio miesto seniūnija žada didelį dėmesį skirti tam, kad naujose vietose atsirastų žaidimų aikštelės vaikams.

Opiausia problema – rajono keliai

Kaip ir kiekvienais metais, rajono keliuose situacija keičiasi lėtai. Meras A. Čepononis neslepia apmaudo, kad kelių būklė – vis dar tragiška: „Šiandien drąsiai galiu pasakyti, kad nepasisekė iki galo išspręsti rajono kelių būklės. Ne tik savivaldybės, bet ir regiono ar valstybinės reikšmės kelių. Ši problema aktuali ne tik mūsų rajone. Tai visos šalies bėda, nes pinigai, kuriuos vyriausybė skiria keliams tvarkyti, ne didėja, kaip turėtų būti, o priešingai – mažėja. Manau, kad šiemet prašysime rajono Tarybos pritarimo, kad bent keletą atkarpų galėtume išasfaltuoti patys savivaldybės lėšomis. Be to, žymiai daugiau pinigų reikia skirti ir žvyrkelių priežiūrai“.

Kaip ir praėjusiais metais, taip ir šiemet daug dėmesio ketinama skirti daugiabučių namų kiemams, įvažiavimams.

Bus tvarkomos gatvės ir šaligatviai

Radviliškyje bus tvarkoma ir mažoji architektūra: suoleliai, gėlynai. „Negalime būti apsileidę, turime kurti gražią ir patogią aplinką žmonėms, gal tada bus mažiau norinčių išvykti iš Radviliškio į užsienį ar į kitus mūsų šalies miestus“, – viliasi direktorė J. Margaitienė.

Įgyvendinus vieną iš projektų Radviliškyje sumažės kamščių, o eismas bus saugesnis. „Gedimino ir Radvilų bei Stadiono gatvių sankryžoje turėtų atsirasti žiedas, o darbai prasidės dar šiemet“, – pasakoja J. Margaitienė.

Direktorės teigimu, dar šiemet bus pradėtas tiesti naujas pėsčiųjų ir dviračių takas Radviliškio mieste, Gedimino gatvės atkarpoje iki reabilitacijos centro: „Dabar žmonėms į darbą tenka skubėti išklypusiomis plytelėmis, nesaugu ir į mokyklas einantiems vaikams, todėl šią atkarpą tikrai sutvarkysime“.

Jau skelbiamas konkursas Vaisių, Lizdeikos bei Turgaus gatvėms tvarkyti, o pavasarį prasidės ir V. Kudirkos gatvės kelio renovacija, bus tvarkoma ir aikštelė, esanti prie baseino.

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Rekomenduojami Video

TAIP PAT SKAITYKITE